ŠOU v Ljubljani odprl še drugo študentsko čitalnico

0

ŠOU v Ljubljani je danes na Kersnikovi odprl že drugo Študentsko čitalnico, v kateri bodo imeli študenti na voljo računalnik z brezplačnim dostopom do interneta in omrežja Eduroam ter strokovno literaturo. Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je poudaril, da bodo s čitalnico študenti hitreje in lažje prišli do zastavljenega cilja.

Rektor ljubljanske univerze Svetlik je Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani najprej čestital , da je “zmogla spremeniti paradigmo” in se oddaljiti od “nekega biznisa”, ki ni služil neposredno interesu širšemu krogu študentov. Storitve, kot so čitalnica, bodo zares pomagale študentom pri njihovem študiju, da hitreje in lažje pridejo do zastavljenega cilja, je poudaril Svetlik.

A rektor ljubljanske univerze ni mogel mimo aktualnih dogodkov v visokem šolstvu. “Življenje je kot kitajska juha – kislo-sladko. Danes imamo krasno otvoritev čitalnice, pretekli teden smo odprli dve fakulteti, hkrati pa nam po drugi strani jemljejo denar in se moramo tudi za to boriti,” je pojasnil.

Direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc je spomnil, da je Študentska čitalnica projekt, katerega izvedbo je s sklepom o investiciji Študentski zbor študentske organizacije podprl na seji 10. septembra 2013. Konec januarja so bili s prvo Študentsko čitalnico zapolnjeni prazni prostori na Borštnikovem trgu, kjer je študentom na razpolago 50 mest za študij in raziskovanje.

Zanimanje študentov je preseglo vsa pričakovanja, zato so se kmalu pričela načrtovanja nove Študentske čitalnice na Kersnikovi 4, je poudaril in dodal, da s tem projektom zaključujejo večfaznost obnove Kersnikove 4. Na tej lokaciji sta zdaj hiša SRC-e (varna hiša za študentke) in Študentska svetovalnica, tako da je Kersnikova po Klasinčevih besedah postala neko stičišče ljubljanskih študentov (K6/4 s kapelico, menza in drugo).

Predsednik ŠOU v Ljubljani Rok Likovič pa je dejal, da se je na večini fakultet ljubljanske univerze v tem tednu začelo izpitno obdobje, zato vse knjižnice in čitalnice že pokajo po šivih. Študentje so z neverjetnim odzivom na Študentsko čitalnico na Borštnikovem trgu pokazali, da jim primanjkuje kakovostnih prostorov za učenje, predvsem v večernih urah in med koncu tedna, je dodal.

Druga Študentska čitalnica, ki bo nudila prostor za učenje več kot 120 študentom, bo odprta vse dni v tednu, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 23. uro ter v soboto in nedeljo med 10. in 18. uro. (sta)

sou

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen