Slovenci v Parizu dan državnosti proslavili v družbi Borisa Pahorja

3

Društvo Slovencev v Parizu je v soboto v Chatillonu pripravilo srečanje pariških Slovencev ob bližnjem Dnevu državnosti, na katerem so počastili tudi desetletnico članstva v Evropski uniji. Srečanja se je udeležil tudi slovenski pisatelj Boris Pahor.

Pahor se je sicer v Parizu mudil zaradi projekcije dokumentarnega portreta z naslovom Boris Pahor, portrait d’un homme libre francoske avtorice Fabienne Issartel, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Parizu.

Na predprojekciji filma, ki je pred polno dvorano naletel na sijajen odziv, je tržaški literat slovenskega rodu izpostavil, da ne gre za film o Borisu Pahorju, ampak za film o 20. stoletju. Opozoril je, da je doživel in preživel tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem, ter dodal, da je v današnji Evropi za mlade še toliko bolj potrebno ohranjati spomin na padle in pobite v koncentracijskih taboriščih.

Kulturni program sta popestrila Kranjski oktet ter pesnica Mateja Bizjak Petit. Zbrane Slovence sta nagovorila tudi slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej ter duhovnik Slovenske katoliške misije v Chatillonu Alek Zwitter, ki sta se zahvalila predsednici društva Ani Stegu Vičič za prizadevanje pri vodenju društva ter ohranjanju slovenske besede in slovenske skupnosti v Parizu. (sta)

boris-pahor

Št. komentarjev: 3
 1. Ernest Janošik pravi

  Pahorjeve besede “… da je v današnji Evropi za mlade še toliko bolj potrebno ohranjati spomin na padle in pobite v koncentracijskih taboriščih.” imajo globok pomen.

  Kdo je sodeloval pri kreiranju seznamov ljudi, ki so jih poslali v internacijo?
  Erlichovi stražarji in ostala bela domobransko-klerikalna golazen.

 2. Dušan pravi

  Ernest.če so erlihovi delali seznam za taborišča me prav zanima koliko partijske monokulturnikov je šlo v taborišča.vidiš že takra so vedeli kdo so škodljivci zaSLOVENCE.komunisti.hvala za podatek. To je tipičen primer pisunstva po naročilu.ernestov janoćik nima pojma o zgodovini SLOVENSTVA.iz tvojega neumnega pisunstva se je sklep pametnega ,da je to bila BRATOMORNA vojna.res si neumna ..perla..

 3. Maša pravi

  Opozoril je, da je doživel in preživel tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem, ter dodal, da je v današnji Evropi za mlade še toliko bolj potrebno ohranjati spomin na padle in pobite v koncentracijskih taboriščih.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Komunisti so pustili zelo malo prič ? Nekajkrat manj kot fašisti in nacionalsocialisti,je še pozabil dodati g.Pahor? Priživel je Gonars in Dachau ! Teharja gotovo ne bi,ker je kot partizan predobro poznal stalinistično učinkovitost in je zato po vojni,kot svobodoljub moral pobegniti,na varno v Trst ! Slovenec z veliko začetnico,ki nam jih žal kronično manjka !

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen