Rusija in Ukrajina še brez dogovora o plinu, pogajanja se bodo nadaljevala

0

Predstavniki Rusije in Ukrajine tudi na sobotnih večernih pogajanjih niso dosegli dogovora o dobavi ruskega plina Ukrajini in njegovi ceni. Pogajanja, ki v Kijevu potekajo pod pokroviteljstvom evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, se bodo nadaljevala danes.

“Rešitve nismo našli in pogajanja se bodo nadaljevala v nedeljo zjutraj,” je po dvournem srečanju povedal ukrajinski minister za energetiko Jurij Prodan. Danes pa so iz Kijeva sporočili, da se bodo pogajanja nadaljevala ob 18. uri. Kot je še povedala tiskovna predstavnica ukrajinskega energetskega podjetja Naftogaz, bodo udeleženci pogajanj isti kot doslej.

Če dogovora ne bo, Ukrajini grozi blokada dobave ruskega plina, od katerega je življenjsko odvisna, saj kar polovico vsega plina dobi iz Rusije. Če ne bo poravnala dolgov za plin, ji bo Rusija, kot je napovedala, zaprla pipo in ji energent dobavljala le še na podlagi vnaprejšnjih plačil.

Rok, ki ga je ruski naftni velikan Gazprom postavil Kijevu za plačilo dolga, se izteče v ponedeljek. Ukrajina bi morala do takrat poravnati 1,45 milijarde dolarjev dolga za november in december ter pol milijarde za april in maj. Do 26. junija pa še 1,8 milijarde za april in maj.

Rusko-ukrajinska plinska pogajanja pod okriljem EU so se ta teden v Bruslju končala brez uspeha. Ukrajina je namreč zavrnila končni predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina za plačilo 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina. (sta)

plin cev

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen