Predsednik Pahor se je zahvalil vsem, ki so pomagali v žledolomu in ob poplavah

1

Predsednik republike je pred dnevom državnosti sprejel pripadnike obrambnih in varnostnih sil ter sil zaščite in reševanja. Zahvalil se jim je za požrtvovalno, profesionalno in vestno delo ter hitro ukrepanje pri nudenju pomoči ljudem, ki so se znašli v stisku ob nedavnih naravnih nesrečah doma in v tujini.

Leto, ki je za nami, je po Pahorjevih besedah od vojske, policije, civilne zaščite in vseh ostalih struktur, povezanih s pomočjo ljudem v stiski, žal zahtevalo veliko več požrtvovalnosti. Te stiske so doletele slovenske državljane in v primeru žledoloma so bile tudi večjih razsežnosti, je dejal. Pri tem je poudaril zelo solidaren pristop prostovoljnih organizacij, zlasti gasilcev.

Spomnil je na pomembnost prijateljstva med državami, saj je v primeru poplav v Srbiji in BiH Slovenija nudila pomoč, ob žledolomu pa je pomoč v Slovenijo prišla iz drugih držav.

Tako predsednik predsedstva BiH Bakir Izetbegović kot predsednik Srbije Tomislav Nikolić sta Pahorja, kot je ta danes povedal zbranim, da se ob priložnosti zahvali vsem, ki so pomagali na poplavljenih območjih.

Predsednik je vsem čestital ob prihajajočem državnem prazniku. Prepričan je, da nam bo z mero demokratične kulture, spoštovanja, zaupanja in medsebojnega razumevanja uspelo na miren način premagati čas političnih izzivov.

Med nami je namreč nekaj zamer iz bližnje preteklosti ali od danes, je dejal. A prav zato velja poudarja pomembnost potrpežljivega obnašanja do institucij, ki so dolžne odločati in sprejemati ukrepe za reševanje problemov. Kot pravi, ljudje mislijo in čutijo drugače, zato je pomembno, da se poskušamo razumeti, tudi če se ne strinjamo.

Ob osamosvojitvi je po njegovem veljal precej splošen konsenz o pogledu na prihodnost. In 23 let kasneje si povsem legitimno smemo zastavljati vprašanje, kako je danes glede naših stremljenj v prihodnost – ali danes vsaj približno obstaja tako nacionalno soglasje kot pred skoraj četrt stoletja in glede česa je morda položaj različen.

Po njegovem v tem času marsikatero pričakovanje ni bilo uresničeno in si danes, veliko lažje kot ob začetku krize, znamo razložiti, zakaj. Dodal je, da sta tranizicija in kriza pustili neke usedline, ki jih moramo zdaj ob nalogah posameznih institucij odpraviti. Kljub temu Pahor ocenjuje, da je Slovenija zaradi splošne gospodarske “plime” začela okrevati.

“Kar imamo danes, so sorodna pričakovanja glede prihodnosti. Torej mir, varnost, človeka dostojno življenje, urejena družba, dom, domovina, v kateri se vsi počutijo enako doma, iz katere nihče ni izključen,” je povedal predsednik.

Na današnji sprejem so med drugim prišli tudi obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič, notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But ter prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. Zbrani so z minuto molka počastili spomin na tiste, ki so v desetdnevni osamosvojitveni vojni izgubili svoja življenja. (sta)

Borut Pahor 5321

Predsednik RS Borut Pahor

Število komentarjev: 1
  1. Dušan pravi

    BORUT PAHOR.kdaj boš storil dobro stvar da te bo narod hvalil.in kdaj boš kaj naredil da se ti bo narod…SLOVENCEV…ZAHVALIL. ker si POMILOSTIL LAŽNO OBTOŽENEGA OSVOBODITELJA J. JANŠA.zakaj ni glasu od tebe.PAHOR…PREVARANT…1.KLASE. in ti naj bi bil predsednik vseh SLOVENCEV. halo.smrkavec ne imej nas za norca.tudi ti boš …barbika…plačal račun. vse se plača vse se vrača.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen