Obsojenemu zločinov proti človečnosti po vrnitvi v Zagreb skandirali

0

Eden od vodilnih političnih in vojaških predstavnikov Hrvatov v BiH Dario Kordić je danes prispel v Zagreb, potem ko je odslužil dve tretjini od skupno 25 let zaporne kazni. Obsojen je bil zaradi zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v Ahimićih v BiH. Na letališču je ob tem prišlo do incidenta.

Kordića so na zagrebškem letališču Pleso pričakali člani družine in približno 200 privržencev, med katerimi je tudi škof Siska Vlado Košić.

Kot poročajo hrvaški mediji, so 54-letnega Kordića pričakali ob zvokih pesmi proustaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Bilo je slišati tudi ustaške pozdrave “za dom spremni”, je poročal novičarski tportal.hr.

Kordić se je javno zahvalil vsem, ki so ga podpirali, medtem ko je bil v zaporu Karlau pri avstrijskem Gradcu. Vse je tudi povabil na popoldansko mašo v zagrebški katedrali.

Medtem ko je govoril, je iz množice stopil moški, ki je Kordića označil za morilca, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani. Klici proti Kordiću so razjezili njegove privržence in ti so moškega fizično napadli. Policisti so ga nato uspeli rešiti in so ga odpeljali s prizorišča, napadalce pa so pustili, da nadaljujejo s proslavljanjem, je poročal index.hr.

Haaško sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Kordića leta 2001 obsodilo na 25 let zapora zaradi vojnih zločinov nad bošnjaškimi civilisti v Lašvanski dolini v osrednji BiH.

Najbolj tragičen je bil zločin v vasi Ahmići nedaleč od Viteza, ko so pripadniki vojaških enot bosanskih Hrvatov sredi aprila 1993 umorili 116 civilistov, večinoma muslimanov. Med umorjenimi je bilo 32 žensk in 11 otrok, med njimi trimesečni dojenček. Najstarejša žrtev je imela 81 let. Posmrtnih ostankov 30 ljudi iz Ahmićev še vedno niso našli.

Takratne hrvaške oblasti v Zagrebu so poskusile prikriti pokol, ki pa so ga razkrile mednarodne mirovne sile v BiH.

Kordić je bil eden od poveljnikov v napadu na Ahmiće. Med vojno v BiH je bil tudi podpredsednik Hrvaške republike Herceg-Bosne, nekaj časa pa je vodil tudi HDZ BiH.

Haaško sodišče je leta 1995 vložilo obtožnico proti Kordiću in še devetim bosanskim Hrvatom, ki so bili znani kot “viteška skupina”. Prostovoljno so se predali leta 1997. Del skupine je bil oproščen obtožb za vojne zločine, nekateri pa so bili obsojeni na zapor in so kazni prestali že pred Kordićem. (sta)

Dario Kordic

Dario Kordić

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen