Obama obljublja milijardo dolarjev za krepitev varnosti Vzhodne Evrope

0

Ameriški predsednik Barack Obama je spričo krize v Ukrajini danes v Varšavi napovedal milijardo dolarjev težak načrt za financiranje dodatne prisotnosti ameriških vojakov v “novih zaveznicah v Vzhodni Evropi”. Načrt mora sicer odobriti še ameriški kongres, sredstva pa naj bi bila namenjena tudi državam izven Nata – Ukrajini, Gruziji in Moldaviji.

“ZDA podpirajo svoje zaveznike, tako kot oni podpirajo nas,” so sporočili iz Bele hiše, medtem ko je Obama v Varšavi začel svojo evropsko turnejo, ki ga bo peljala še v Bruselj in Normandijo.

Pobuda naj bi bila namenjena krepitvi zmogljivosti vzhodnoevropskih držav, vključno nečlanic, kot so Ukrajina, Gruzija in Moldavija, da bi se tako okrepila povezanost z zahodnimi zavezniki in ZDA, so še poudarili v Beli hiši, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

S tem načrtom naj bi financirali večje število vojaških vaj in usposabljanj, pa tudi večjo prisotnost ameriških zračnih in kopenskih sil iz ZDA v Evropi ter mornariških sil v Črnem in Baltskem morju.

Okrepili naj bi tudi svetovanje vzhodnoevropskim državam pri izboljševanju opreme in infrastrukture, ki bi jo Nato lahko uporabil za hitro nameščanje sil, če bi se to izkazalo za potrebno.

To bo ena najbolj konkretnih podpor ZDA za krepitev varnosti v Vzhodni Evropi in predvsem signal Rusiji, da njena dejanja v ukrajinski krizi ne bodo ostala brez odločnega odgovora Washingtona, navaja AFP.

Bela hiša je v sporočilu za javnost še izpostavila, da so “novejše zaveznice” ZDA v Vzhodni Evropi “močno zaskrbljene zaradi ruske okupacije in poskusa priključitve Krima in drugih provokativnih dejanj v Ukrajini”. (sta)

barack obama3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen