Obama: Irak bo potreboval več ameriške pomoči

1

Ameriški predsednik Barack Obama je danes ob sprejemu avstralskega premierja Tonyja Abbotta v Beli hiši dejal, da bo Irak potreboval več pomoči od ZDA za boj proti islamskim skrajnežem, ki so nedavno zavzeli mesti Mosul in Tikrit in napovedujejo pohod proti Bagdadu.

Obama ni natančno opredelil, kakšno pomoč bo poslal v Irak, iz katerega je leta 2011 umaknil vse ameriške enote, ker Bagdad ni hotel sprejeti sporazuma o statusu sil po ameriških pogojih. Kot nenehno zatrjuje v primeru pogajanj glede iranskega jedrskega programa, je tudi tokrat dejal, da so na mizi vse opcije.

“Zanesljivo nam je v interesu, da ti skrajneži ne dobijo stalne baze v Iraku ali v Siriji,” je dejal Obama. Dodal je, da se z Iračani posvetujejo, nekatere kratkoročne stvari pa je potrebno urediti z vojsko. Odločitve še ni, njegova ekipa za nacionalno varnost pa dela na vseh opcijah.

Iraški premier Nuri al Maliki je Obamo že zaprosil za dodatno pomoč v boju proti islamskim skrajnežem, ki se krepijo zaradi državljanske vojne v sosednji Siriji. Sever Iraka je v zadnjem letu dni postal prehodna postaja za islamske borce, ki neovirano prehajajo mejo s Sirijo.

Obama je dejal, da bi moralo biti to,kar se dogaja na severu države, opozorilo za oblasti v Bagdadu, reševanje razmer pa mora imeti tudi politično komponento sodelovanja med šiiti in suniti, kar bo zahtevalo koncesije na obeh straneh, ki jih doslej ni bilo. (sta)

Obama

Barack Obama

Število komentarjev: 1
  1. Http://Web-Designpage.De/ pravi

    Nice replies in return of this matter with real arguments and explaining the
    whole thing concerning that.

    Here is my page; Flexwell Joint Supplement (http://Web-Designpage.De/)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen