Novi operacijski platformi za Apple

0

Ameriški tehnološki velikan Apple je na današnjem odprtju svoje svetovne konference za razvijalce WWDC predstavil novo različico svojega namiznega operacijskega sistema OS X. Poimenovali so jo OS X 10.10 Yosemite. Poleg tega so predstavili novo različico sistema za mobilne naprave Ios, z imenom Ios 8.

Yosemite bo nasledil prejšnjo različico OS X 10.9 Mavericks. Že od danes bo na voljo razvijalcem, javna preizkusna različica bo na voljo poleti, končna javna različica pa jeseni, za obstoječe uporabnike sistema bo nadgradnja brezplačna, poročajo ameriški spletni mediji.

Novi različici sistemov OS X in Ios naj bi uporabnikom z aplikacijami, kot je spletna shramba Icloud Drive, še dodatno olajšali povezovanje oziroma prehajanje med namiznim računalnikom in mobilniki. Tudi z računalnika bo tako denimo mogoče enostavno poslati sporočilo prek telefona.

Ios 8, ki bo nasledil različico Ios 7, bo s seboj prinesel tudi novo aplikacijo Healthkit, ki naj bi uporabnikom omogočala boljše spremljanje podatkov o njihovem osebnem zdravju in rekreaciji. Apple se s tem podaja na področje zelo priljubljenih tovrstnih aplikacij. Predstavil pa je tudi aplikacijo za upravljanje pametnega doma Homekit.

Poleg tega so najavili virtualno tipkovnico QuickType, ki na podlagi konteksta v stavku ter uporabnikove zgodovine tipkanja sproti predlaga naslednjo besedo in tako poskuša pospešiti tipkanje. Poleg tega bodo uporabniki lahko na svojo napravo odslej namestili tudi tipkovnice drugih ponudnikov.

Tu so potem še hitrejši dostop do nekaterih funkcionalnosti, nadgrajena orodja za iskanje in za delo s fotografijami in sporočili, pa tudi funkcionalnost Family Sharing za deljenje različnih vsebin med družinskimi člani, vključno z vsebinami, kupljenimi v spletni trgovini Itunes.

Virtualna pametna digitalna pomočnica Siri je tudi doživela nekaj nadgradenj, med drugim bo na podlagi Applovega partnerstva s storitvijo za prepoznavo glasbe Shazam odslej znala prepoznati, katero skladba se trenutno predvaja.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je na odprtju dogodka v San Franciscu po poročanju italijankse tiskovne agencije Ansa še obelodanil, da imajo že rekordnih 80 milijonov uporabnikov računalnikov Mac.

Poleg tega je dejal, da so doslej po vsem svetu prodali že več kot 800 milijonov mobilnih naprav s sistemom Ios, od tega 500 milijonov mobilnih telefonov Iphone, 200 milijonov tablic Ipad in 100 milijonov predvajalnikov Ipod Touch. (sta)

yosemite

Sistem Yosemite

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen