Na Goriškem so pripravili četrte Gregorčičeve dneve

0

Goriški literarni klub Govorica je v sodelovanju s krajevno skupnostjo Gradišče nad Prvačino in Goriško knjižnico Franceta Bevka pripravil četrte Gregorčičeve dneve, ki potekajo v dveh delih. Današnje dogajanje so namenili obeležitvi spomina na 170-letnico rojstva Goriškega slavčka.

Današnja prireditev se je pričela s poklonom pesniku pred njegovim spomenikom na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. Prireditev se je nato preselila v prostore Goriške knjižnice Franceta Bevka, kjer je potekal osrednji dogodek letošnjih Gregorčičevih dnevov, okrogla miza o pomenu Gregorčičevega dela in ustvarjanja kot ga vidijo nekateri vidnejši Novogoričani.

Kot je povedala predsednica literarnega kluba Govorica Darinka Kozinc, je Zoltan Jan spregovoril o tem, kako Simona Gregorčiča sprejemajo Italijani, zgodovinar Branko Marušič pa o času, v katerem je pesnik živel, Pavel Gregorčič pa o tem, kako Gregorčiča doživljajo sorodniki.

Gregorčičevi dnevi se bodo prihodnji petek nadaljevali na Gradišču nad Prvačino s kulturno prireditvijo, na kateri se bodo predstavile nekatere pesnice.

Po besedah Kozinčeve si organizatorji želijo, da bi Gregorčičevi dnevi rasli in se širili tudi v druge primorske kraje: “Zelo bi se želeli povezati s Kobaridom in pa Branikom, da bi tako ustvarili navezavo med kraji, kjer se je Goriški slavček rodil, delal in ustvarjal.”  (sta)

simon gregorcic poezije

Prva izdaja Gregorčičevih Poezij iz leta 1908

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen