Začenja se poletje, a zaenkrat še brez vročine

0

Danes ob 12.51 po srednjeevropskem poletnem času bo nastopil Sončev obrat ali poletni solsticij, kar smatramo za začetek astronomskega poletja. V prvem poletnem tednu pa še ne gre pričakovati vročine, saj temperature v tem času ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija, je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

Današnji dan bo najdaljši v letu, noč, ki jo imenujemo tudi kresna noč, pa najkrajša. Poletje se bo končalo z jesenskim enakonočjem.

Po Gregorčičevih besedah prvi teden koledarskega poletja ne bo prinesel vročine. Današnji dan in nedelja bosta sicer sončna; v nedeljo bodo temperature dosegle okoli 28 stopinj Celzija.

Vendar pa se v ponedeljek začne obdobje nestanovitnega vremena, ki bo predvidoma trajalo ves teden. “Ne bo neke močnejše ohladitve, temperature bodo med 24 in 28 stopinjami Celzija, vendar bo skoraj vsak dan tudi kaj dežja oziroma ploh in neviht,” je pojasnil Gregorčič. Največ dežja bo predvidoma v noči s ponedeljka na torek, v torek dopoldne ter v četrtek.

Visokega poletja tako po Gregorčičevih besedah prav kmalu ne bo. Zaenkrat kaže, da bi se v prvih dneh julija temperatura zraka lahko postopoma dvigala ter da bi bilo nato bolj sončno in brez pogostih padavin, je pojasnil.

Gregorčič je povedal še, da bodo temperature na območju Evrope to poletje glede na večino sezonskih napovedi ponovno nekje nad povprečjem. Na podatke o tem, kako visoke bodo temperature ter ali so ponovno možne rekordne vrednosti, pa bo po njegovih besedah treba še počakati. (sta)

vreme sonce pitje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen