Merklova naslovila svarilo Rusiji

0

Pred začetkom vrha držav skupine G7 je nemška kanclerka Angela Merkel na Rusijo vnovič naslovila svarilo pred novimi, tokrat gospodarskimi sankcijami, če ne bo prispevala k umiritvi krize v Ukrajini. Srečanja voditeljev najrazvitejših držav na svetu, ki tokrat prvič poteka brez Rusije, bo Moskvi po njenem prepričanju poslalo močan signal.

Kljub temu da Rusija zaključuje svojo vojaško dejavnost v bližini ukrajinske meje in je priznala rezultate predsedniških volitev minuli mesec, razmere na terenu ostajajo napete, je v govoru v parlamentu izpostavila Merklova. Rusijo je med drugim pozvala k ostrejšemu nadzoru na meji, s katerim bi borcem ali orožju preprečila vstop v Ukrajino.

Če se destabilizacija na vzhodu Ukrajine, kjer se proruski separatisti spopadajo z ukrajinsko vojsko, ne konča, “se ne bomo bali uvesti novih sankcij”, je posvarila Merklova. Omenila je t. i. tretjo stopnjo sankcij, ki bi prizadele gospodarski sektor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi dve stopnji sta glede na dogovor voditeljev EU v začetku marca medtem vključevali zamrznitev pogovorov o vizumski liberalizaciji in novem sporazumu z Rusijo ter prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja za številne ruske in ukrajinske posameznikov.

Kot pa je danes poudarila Merklova, kaznovalni ukrepi niso cilj sam po sebi. “Nočemo jih, hočemo tesno partnerstvo z Rusijo. Če pa se bodo izkazale za neizogibne, jih bomo soglasno sprejeli,” je zatrdila.

Srečanje voditeljev najrazvitejših držav na svetu, ki se bodo drevi in v četrtek po petnajstih letih prvič sestali brez Rusije v sestavi G7, bo po njenem prepričanju Rusiji poslalo močan signal, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

angela-merkel

Angela Merkel

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen