Letalski prevoznik Linxair gre v stečaj

0

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes na predlog upnika Luke Pirnata začelo stečajni postopek letalskega prevoznika Linxair s sedežem v Pamečah pri Slovenj Gradcu. Sodišče, ki je krilo začetne stroške stečaja, je za stečajnega upravitelja imenovalo Zlatka Vilija Hohnjeca. Upniki imajo do 2. septembra letos čas za prijavo svojih terjatev.

Sklep in oklic o začetku stečajnega postopka sta danes objavljena na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Zoper sklep je možna pritožba v 15 dneh, domnevno insolventnost podjetja pa lahko družbeniki Linxaira izpodbijajo s tem, da sodišču predložijo dokaze o tem, da je podjetje plačilno sposobno.

Upnik je predlog za stečaj na sodišču podal kot delavec podjetja Linxair, sodišče pa je predlog za začetek stečaja posredovalo družbi Linxair, vendar v 15 dneh od podjetja ni dobilo niti ugovorov, da družba ni insolventna ali da upnikova terjatev ne obstaja, niti podjetje ni vložilo zahteve za odložitev odločanja o predlogu za začetek postopka. Zato je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu skladno z insolvenčno zakonodajo sklepalo, da je podjetje insolventno in začelo stečaj.

Nekoč uspešen letalski prevoznik večinskega lastnika in nekdanjega direktorja Nikole Musiča Linxair je v preteklosti prevažal predsednika države, premiera, ministre in podjetnike. Kot je februarja letos med drugim poročalo Delo, je bilo podjetje godno za stečaj že na začetku leta 2012, a se nihče ni zganil. Po takratnih navedbah časnika zaposleni, preden so jih v jeseni 2012 odpustili zaradi poslovnih razlogov, celo po 16 mesecev niso dobili plačanih prispevkov za socialno varnost, prav tako niso dobili izplačanih več plač. (sta)

linxair

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen