Iraška vlada želi ameriške letalske napade na džihadiste

0

Iraški zunanji minister Hošjar Zebari je danes dejal, da je iraška vlada zaprosila ZDA, naj izvedejo letalske napade na “džihadiste”, ki jih vodijo sunitski skrajneži in ki so zasedli obširna območja na severu Iraka, vključno z več ključnimi mesti.

“Irak je uradno zaprosil Washington na pomoč po varnostnem sporazumu (med obema državama), da izvede letalske napade proti terorističnim skupinam,” je dejal Zebari v savdski Džedi.

Skrajneži, ki jih vodi skrajna skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil) in ki so se jim pridružili tudi podporniki usmrčenega nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, so zasedli obširna območja Iraka. Njihovo napredovanje je bilo do prejšnjega tedna silovito, zdaj pa so se nekoliko upočasnili, čeprav se že približujejo tudi Bagdadu.

Kot je dejal Zebari, se v iraški vladi, ki jo vodi šiit Nuri al Maliki, zavedajo, da “zgolj vojaška rešitev ne bo dovolj”. “Zavedamo se, da potrebujemo drastične politične spremembe,” je dejal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA se zaenkrat še niso odločneje odzvale na dogodke v Iraku. Ameriški predsednik Barack Obama je v Irak poslal le manjše število vojakov, da bi okrepil varnost na ameriškem veleposlaništvu v Bagdadu. Razmišlja pa, da bi na napredovanje skrajnežev odgovoril z letalskimi napadi, najverjetneje z brezpilotnimi letali. (sta)

irak isis 543634

Islamistična milica ISIL

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen