Glasovnice za glasovanje po pošti iz tujine bo treba oddati na pošti v tujini

0

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji sklenila, da bodo volivci, ki bodo na dan glasovanja na volitvah v DZ v tujini in bodo volili po pošti iz tujine, glasovnice morali obvezno oddati na pošti v tujini. Sicer se glasovnice ne bodo upoštevale.

Po besedah direktorja službe DVK Dušana Vučka gre za volivce, ki so DVK obvestili, da bodo na dan glasovanja v tujini (denimo počitnicah) in bi zato želeli glasovati po pošti iz tujine. Danes sprejet sklep DVK po njegovih besedah pomeni, da ti volivci ne bodo mogli glasovati doma ali pa glasovnice oddati na domači pošti. “Lahko jo sicer oddajo, a ne bo upoštevana,” je dodal.

Volivci, ki so do četrtka podali zahtevo za volitve po pošti iz tujine, bodo volilno gradivo prejeli po pošti, in sicer na začasni naslov v tujini. Kot začasni naslov so pri tem lahko navedli naslov počitniške destinacije, denimo naslov hotela ali kampa, kjer bodo dopustovali, izpolnjeno glasovnico pa bodo nato oddali na pošto.

Tisti, ki še ne vedo naslova, na katerega naj bi jim DVK poslala gradivo (takih naj bi bilo okoli 250), lahko po današnjem sklepu DVK volilno gradivo prevzamejo po prehodnem dogovoru na DVK ali okrajni volilni komisiji, vendar le, če so do četrtka, ko se je iztekel rok, zahtevali glasovanje po pošti iz tujine. Pri tem bodo praviloma prejeli polno glasovnico, če to ne bo mogoče, pa se jim bo lahko dala tudi uradna prazna glasovnica, je za STA pojasnil Vučko.

Glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih je sicer zahtevalo okoli 4000 volivcev. (sta)

volitve 740

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen