Ekvador Assangeu po dveh letih zaščite podporo obljublja še naprej

0

Ekvador, ki ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu že dve leti nudi azil in gostoljubje na svojem veleposlaništvu v Londonu, Avstralcu obljublja nadaljnjo zaščito. Ima pa večje težave z njegovim tamkajšnjim bivanjem londonska policija, ki jo je nadzorovanje Assangea stalo že osem milijonov evrov.

V četrtek sta minili natanko dve leti, odkar se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v britanski prestolnici. Tam ostaja, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer mu grozijo obtožbe spolnega napada. Poleg tega se boji, da bi ga Švedska nato izročila ZDA, kjer bi mu lahko sodili zaradi objave zaupnih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je že v torek napovedal nadaljnjo zaščito Assangea. “Assange bo pod zaščito Ekvadorja, dokler bo želel, in na veleposlaništvu lahko ostane, kolikor dolgo hoče,” je dejal.

Tudi ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino zatrjuje enako in je v četrtek dejal, da je tako v skladu z mednarodnimi dogovori kot ekvadorsko ustavo popolnoma nemogoče, da bi država predala nekoga, ki mu je podelila azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija Assangeu sicer ne dovoli prehoda iz stavbe veleposlaništva in napoveduje, da ga bodo aretirali takoj, ko bo zapustil stavbo. Za celodneven nadzor ob tem namenja ogromne vsote denarja. Kot je v četrtek sporočil Scotland Yard, so stroški že presegli šest milijonov funtov (osem milijonov evrov).

Britanska in ekvadorska vlada sta pred letom dni ustanovili delovno skupino, ki naj bi poiskala izhod iz slepe ulice, a zaenkrat še ni bilo znaka napredka. Britansko zunanje ministrstvo vztraja, da ostaja zavezano iskanju diplomatske rešitve za nastalo situacijo, da pa mora biti Assange izročen Švedski. (sta)

Julian-Assange-Ecuador-asylum

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen