Danes v Braziliji otvoritev mundiala 2014

0

V Braziliji se danes zvečer začenja nogometno svetovno prvenstvo. Ob 20.15 bo na sporedu slavnostno odprtje prvenstva, ob 22.00 pa tudi že uvodna tekma mundiala. V Sao Paulu se bosta pomerili gostiteljica Brazilija in Hrvaška.

Mundial v Braziliji bo gostilo 12 prizorišč, in sicer v mestih Curitiba, Manaus, Cuiaba, Porto Alegre, Natal, Sao Paulo, Brasilia, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Fortaleza, Recife in Salvador. Finale bo 13. julija v Rio de Janeiru. Na stavnicah najvišje kotira Brazilija pred Argentino, Nemčijo in Španijo.

Naslov prvaka brani prav Španija, ki bo tokrat igrala v skupini B skupaj s Čilom, Avstralijo in Nizozemsko. V skupini A sta poleg Brazilije in Hrvaške še Kamerun in Mehika, v skupini C so Kolumbija, Slonokoščena obala, Japonska, Grčija, v skupini D Urugvaj, Italija, Kostarika, Anglija, v skupini E Švica, Ekvador, Honduras, Francija, v skupini F Argentina, Nigerija, Iran, Bosna in Hercegovina, v skupini G Nemčija, Gana, ZDA, Portugalska, v skupini H pa Belgija, Alžirija, Južna Koreja in Rusija.

Brazilci za odprtje sicer obljubljajo vesel uvod v SP. Ob 600 plesalkah pa bodo sodelovali še telovadci, akrobati na trampolinih in hoduljah ter plesalci priljubljene brazilske borilne veščine capoeira. Rdeča nit prireditve je predstavitev treh brazilskih zakladov: narave, ljudi in nogometa. Glavni element odprtja bo živa žoga iz LED diod.

Svojo vlogo bodo dobili tudi nogometaši Brazilije in Hrvaške. Neposredno pred tekmo se bodo zbrali ob krogu na sredini igrišča. Na sredino bodo nato prišli trije otroci, ki bodo v nebo spustili vsak po enega goloba, simbol miru, kar bo obenem pomenilo uradno odprtje SP. Prireditelji na stadionu pričakujejo več kot 60.000 gledalcev.

Vrhunec prireditve bo nastop Jennifer Lopez, pa raperja Pitbulla in brazilske pevke Claudie Leitte, ki so skupaj posneli uradno pesem mundiala Mi smo eno z angleškim naslovom We are one oziroma brazilskim Ole Ola. (sta)

brazilija 2014

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen