V SSG Trst bodo podelili gledališke nagrade Tantadruj

2

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo drevi podelili gledališke nagrade Tantadruj. Nagrado za življenjsko delo bo prejel igralec Anton Petje. Žirija je nagrajenca označila za “instinktivnega raziskovalca človekove duševnosti in odrske skrivnosti”. Na slovesnosti bodo podelili še nagradi za igralski in gledališki dosežek.

O nagradi za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti je odločala strokovna komisija, ki so jo sestavljali režiser Dušan Mlakar (predsednik), književnik Marij Čuk in novinarka Majda Suša. Kot so zapisali v utemeljitvi, Petje nagrado prejme za izjemen ustvarjalni opus, umetniško prepoznavnost in kakovost ter neizbrisne sledi, ki jih pušča v igralski zgodovini slovenskega gledališča.

Nagrajenca so ocenili za intelektualca, ki dramatikovo sporočilo in tekstovno predlogo spoštuje in ne zapušča njenih temeljnih okvirov in mej, jo pa umetniško razgradi in tolmači ter z osebno noto in videnjem posreduje vse tiste odtenke, ki sestavijo in oblikujejo enkraten lik.

Dobitnike nagrad za umetniške dosežke ustvarjalcev treh primorskih gledališč – SSG Trst, SNG Nova Gorica in Gledališča Koper – v letošnji sezoni pa bodo razkrili na sami slovesnosti, ki jo bo vodil igralec Danijel Malalan. Strokovno komisijo, ki bo podelila nagradi za igralski in gledališki dosežek, sestavljajo igralka Milena Zupančič ter gledališka kritika Gregor Butala in Ana Perne.

Večer bo uvedla uprizoritev drame Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice, ki je leta 2011 prejela nagrado za umetniški dosežek. Uprizoritev je nastala pod umetniškim vodstvom Primoža Beblerja, enega od pobudnikov nagrade Tantadruj skupaj z Iro Ratej in Katjo Pegan. Predstavo bodo odigrali v spomin novembra lani preminulega Beblerja, so sporočili iz tržaškega gledališča.

Nagrado Tantadruj, poimenovano po junaku Cirila Kosmača, so leta 2010 ustanovila primorska gledališča z željo po večji medsebojni povezanosti in sooblikovanju enotnega kulturnega prostora. Lani je nagrado za življenjsko delo prejela Zdenka Lovec. (sta)

tantadruj nagrada

Nagrada Tantadruj

Št. komentarjev: 2
  1. minecraft game pravi

    Great article. I’m facing many of these issues as well..

  2. Quest Bars pravi

    Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are
    you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking
    at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen