Egiptovske volitve: Zmaga Sisija ni bila pod vprašajem

0

Vojaški poveljnik Abdul Fatah al Sisi je na predsedniških volitvah v Egiptu pričakovano zmagal. Po skoraj vseh preštetih glasovih je prejel nekaj več kot 96-odstotno podporo, volilna udeležba je bila 46-odstotna. Njegovi podporniki so njegovo zmago proslavili na ulicah.

Zmaga Sisija ni bila pod vprašajem. Poveljnik, ki je julija lani po množičnih protestih odstavil islamističnega predsednika Mohameda Mursija, je imel za sabo močno podporo in velik del ljudi ga dojema kot edinega možnega rešitelja, ki bi lahko državo pripeljal iz večletnega nemirnega obdobja.

Zanj je svoj glas oddalo najmanj 21 milijonov volivcev oz. 96,2 odstotka volivcev, za njegovega edinega izzivalca, kandidata levice Hamdena Sabahija pa slabi štirje odstotki. Sabahi je priznal poraz in dejal, da spoštuje voljo ljudstva.

V rezultat so všteti glasovi s skoraj vseh od 352 središč, kjer poteka štetje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradni končni izidi naj bi bili znani prihodnji teden.

Po navedbah predstavnika volilne komisije se je volitev udeležilo prek 25 milijonov od skoraj 54 milijonov volilnih upravičencev, kar pomeni 46-odstotno volilno udeležbo.

Skupina opazovalcev EU je danes sporočila, da je glasovanje potekalo “skladno z zakonom”, je pa izrazila obžalovanje, ker na volitvah niso sodelovali nekateri glavni akterji, s čimer je verjetno ciljala na prepovedano Muslimansko bratovščino in mladinske oporečniške skupine.

Volitve so potekale od ponedeljka in naj bi se glede na prvotne načrte končale v torek, a so jih volilne oblasti tik pred zdajci podaljšale na tretji dan. Odločitev so utemeljile z željo, da v luči izjemne vročine omogočijo udeležbo čim več volivcem, a številni, vključno s Sisijevim protikandidatom, so podaljšanje kritizirali kot poskus okrepitve sicer nizke volilne udeležbe.

Po zaključku drugega dne volitev je bila namreč ta približno 37-odstotna, kar je precej manj od 52 odstotkov, kolikor jih je glasovalo na volitvah leta 2012, ko je zmagal Mursi.

Sisi je pozival k čim večji udeležbi, s katero bi lahko upravičil odstavitev Mursija, prvega egiptovskega predsednika, izvoljenega na svobodnih volitvah. Volitve je Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja tudi Mursi, bojkotirala.

Več sto Sisijevih podpornikov je v sredo zvečer na ulicah Kaira proslavilo zmago. (sta)

Abdul Fatah al Sisi

Abdul Fatah al Sisi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen