Uničenje gradiva SDV kot kulturni genocid. SOVA hrani 17.000 dokumentov z oznako črtano. Je to gradivo izločeno ali uničeno?

4

Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je danes na izredni obravnavala problematiko uničenja arhivskega gradiva. Člani komisije, ki so bili prisotni na današnji seji, so obsodili uničevanje gradiva SDV in so uničenje označili kot kulturni genocid. Ker komisija ni bila sklepčna, bodo sklepe obravnavali še na dopisni seji.

Na današnji seji so bili prisotni poslanci SDS Vinko Gorenak, Franc Breznik in Eva Irgl, sicer predsednica komisije, ki je nedavno kazensko ovadila zadnjega načelnika nekdanje Službe državne varnosti (SDV) Ivana Eržena zaradi suma vrste kaznivih dejanj pri uničenju arhivskega gradiva SDV.

Nekaj časa je bila prisotna tudi poslanka PS Lejla Hercegovac, ki pa je sejo zapustila, ker meni, da se komisijo izrablja v namen referenduma, ki bo potekal 8. junija glede novele zakona o arhivih.

Člani komisije so med drugim pozvali vse pristojne organe, naj naredijo vse, da bodo odgovorni za uničenje arhivskega gradiva tudi odgovarjali. Prav tako so pozvali vse nekdanje uslužbence SDV, naj posredujejo vse dokumente, ki jih morda hranijo iz časa svojega delovanja, pri čemer jim bo komisija jamčila anonimnost. Obravnavane sklepe bodo člani komisije obravnavali še na korespondenčni seji, na kateri se bodo lahko ostali člani do njih opredelili.

Publicist in raziskovalec Roman Leljak je na seji ponovno predstavil nekatere dokumente, ki naj bi potrjevali, da je bil Milan Kučan, ki je bil nekdanji član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (CK ZKS), obveščen s primerom hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca, ki naj bi ga SDV ubila leta 1972. Leljak je opozoril, da tudi iz tega primera manjkajo nekateri dokumenti.

Na sejo je bil vabljen tudi Kučan, a se je ni udeležil. Irglovi je poslal odprto pismo, v katerem od nje pričakuje, da bo preklicala “neresnične hude obtožbe” o tem, da je bil Kučan kot član CK ZKS seznanjen z zadevo Crnogorac.

Zgodovinarka Tamara Griesser Pečar meni, da je na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) še kar nekaj gradiva, ki ni bil predan Arhivu. Publicist in raziskovalec Igor Omerza je opozoril, da ima večina od 17.000 dokumentov, ki jih je objavil Arhiv RS, oznako črtano, tako da do njih ni mogoče priti.

Direktor Arhiva RS Bojan Cvelfar je pojasnil, da se je SDV lotila uničevanja gradiva po vsakih izrednih dogodkih. Nekaj o tem uničevanju je evidentiranega, ne ve pa se koliko, saj ne obstajajo evidence, koliko je bilo sploh gradiva.

Navodilo Eržena o uničenju gradiva pa je, kot je dejal, od danes tudi dostopno na spletni strani Arhiva. So pa v okviru preiskave glede uničenja arhivskega gradiva že imeli na obisku kriminaliste, je dodal.

Glede dosjejev v Arhivu, ki imajo oznako ‘črtano’, pa je Cvelfar pojasnil, da je Arhiv že leta 2012 o tem povprašal Sovo, a konkretnega odgovora, kaj to pomeni, niso dobili. Tako ne vedo, ali je to gradivo izločeno ali uničeno. (sta)

arhivi 34

Slika je delno simbolična

Št. komentarjev: 4
 1. tigra pravi

  Leljak, Irgl, Omerza…… liz-liiiz, liizzz-liiiiiiiiz…. težko kaj povem, ker se valjam od smeha 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 2. MEFISTO pravi

  Pa menda ja nisi spet zadet?

 3. cvili možek pravi

  Navkljub napenjanju, sledi 8JULIJA HLADEN TUŠ.

 4. psiho pravi

  Od kdaj pa vas zanima kultura, falanga sdesovska?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen