Peterle vodja delegacije EU na predvolilni misiji v Nigeriji

0

Evropski poslanec Lojze Peterle se je v teh dneh mudil v Nigeriji kot vodja delegacije, ki je po pooblastilu visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton ocenjevala, kako država spoštuje priporočila EU za prihodnje volitve v državi. Te bodo februarja prihodnje leto.

Kot je v izjavi za STA ob vrnitvi iz Nigerije danes izpostavil Peterle, bo treba predvsem delovati v smeri, da ne bo razlogov za nasilje pred ali po volitvah v državi.

Evropski poslanec iz Slovenije se je med tridnevno misijo v Nigeriji sestal z vodilnimi predstavniki nigerijske politike, predstavniki civilne družbe ter člani državne volilne komisije. Po pregledu stanja se je srečal tudi z 20 veleposlaniki držav članic EU.

Delegacija bo sedaj izdala nova priporočila, s katerimi želi izboljšati volilni proces v Nigeriji. Kot je še dejal Peterle, bodo v teh priporočilih posebej pozorni na upravljanje volilnega procesa in na vprašanje varnosti, ki se je v teh letih zaradi terorizma zaostrilo, pozvali bodo tudi k boljši notranji demokraciji. Poročilo bo delegacija pripravila najkasneje v desetih dneh, ni pa še znano, ali bo javno objavljeno.

Peterle se je mudil v Nigeriji že pred tremi leti, ko je vodil opazovalno misijo EU za volitve v tej državi na zahodu Afrike. (sta)

lojze peterle

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen