Google evropskim državljanom odprl pot do izbrisa podatkov

0

V Evropi je od četrtka mogoče uradno zahtevati izbris določenih osebnih podatkov iz spletnega iskalnika Google. Ameriški tehnološki velikan je evropskim državljanom t. i. pravico do pozabe omogočil, potem ko mu je to sredi meseca naložilo Sodišče EU.

Da bi izpolnil zahtevo sodišča, je Google objavil poseben spletni obrazec, s katerim lahko evropski državljani zahtevajo izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih o njih zbere iskalnik.

V obrazcu morajo prosilci navesti, kdo so, katere povezave želijo izbrisati in zakaj. Identiteto morajo dokazati z digitalno kopijo osebnega dokumenta, prav tako pa morajo obrazec elektronsko podpisati. Prošnje bo osebno preveril nekdo pri Googlu in ne bodo obravnavane avtomatično, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Google ni želel podati ocene, koliko časa bo vzel izbris, bo pa na to vplivala tudi narava prošnje oz. če bo šlo za povsem jasne primere.

Izbris je sicer mogoč le, če so podatki v iskalnih rezultatih zastareli ali napačni. Ker pa bi izbris v nekaterih primerih lahko vplival na legitimen interes javnost, je sodišče zapisalo tudi, da je potrebno najti pravično ravnotežje med tem interesom in pravico do zasebnosti.

Google je v ta namen oblikoval poseben posvetovalni odbor. V njem sedijo šef spletnega velikana Google Eric Schmidt, ustanovitelj spletne enciklopedije Wikipedia Jimmy Wales ter strokovnjaki za spletno etiko, pravo, zaščito podatkov in svobodo izražanja.

Ob odločitvi sodišča so se po eni strani pojavile bojazni, da bi z zlorabo pravice do pozabe lahko prišlo do cenzure interneta. Na drugi strani pa zagovorniki odločitve pravijo, da gre za velik korak naprej na področju varovanja osebnih podatkov. Ob tem poudarjajo, da izbris ne bo mogoč v primeru, ko interes javnosti prevladuje nad pravico posameznika, kot je na primer pri javnih osebnostih. (sta)

google oko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen