Bolj prijazna zakonodaja za hermafrodite: Nemčija na rojstnih listih omogočila izbiro tretjega spola

0

Nemčija je danes postala prva evropska država, ki omogoča staršem, da ob registraciji novorojenčka ne rabijo navesti njegovega spola ter tako uzakonila tretji spol. Hermafroditi, torej tisti, ki se rodijo s karakteristikami moškega in ženskega spola, se tako o svojem spolu lahko odločijo kasneje v življenju.

Zakon naj bi prav tako pomagal staršem, ki se odločajo o tem, ali naj bo njihov novorojenček podvržen operaciji spremembe spola, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon je že januarja sprejel bundestag, spodbudila pa ga je raziskava nemškega nacionalnega sveta za etiko, ki je ugotovila, da zakonodaja Evropske unije premalo ščiti pravice hermafroditov.

Dvospolniki sicer nimajo izrazitih fizičnih karakteristik za določitev spola. Poleg Nemčije pa je doslej Avstralija edina država na svetu, ki staršem omogoča, da na rojstnem listu ne označijo spola otroka.

V preteklosti so morali nemški starši v tednu dni od rojstva otroka sporočiti ime in spol, sicer so bili kaznovani z denarno kaznijo.

Po ocenah sveta za etiko v Nemčiji živi približno 80.000 hermafroditov. (sta)

hermafrodit

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen