Umrl nacistični zločinec, SS-ovec Erich Priebke

3

V Rimu je v starosti 100 let umrl eden zadnjih še živečih nacističnih zločincev, nekdanji stotnik SS Erich Priebke, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil njegov odvetnik Paolo Giachini. Obenem je povedal, da je Priebke za seboj pustil video posnetek kot svojo “človeško in politično oporoko”.

Priebke je bil leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor zaradi pokola v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov.

Zaradi visoke starosti je kazen prestajal v hišnem zaporu v svojem stanovanju v Rimu. Na koncu naj bi bil že skoraj povsem gluh in je izgubil spomin. Za nacistične zločine se Priebke nikoli ni pokesal in jih obžaloval, zaradi česar je postal nekakšna ikona med neonacisti.

Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji po padcu fašističnega režima, ko so na Apeninski polotok vkorakali Nemci. 335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani.

Priebke je poveljeval enoti, ki je izvedla eksekucijo, ukaz zanjo pa naj bi dal sam Adolf Hitler.

Po vojni je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za neko ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri masakru v Italiji. Dejal je sicer, da je šlo za akcijo proti “teroristom”.

Argentina ga je leta 1995 izročila Italiji, kjer so mu sodili. Leta 1996 je bil najprej oproščen, nato pa ga je vojaško prizivno sodišče leta 1998 obsodilo na dosmrtno ječo. Njegov odvetnik je kasneje večkrat prosil za pomilostitev, a so bile te prošnje vedno zavrnjene. (sta)

erich priebkeErich Priebke

 

Št. komentarjev: 3
 1. historični pravorek pravi

  23.marca 1944 je eksplozivno telo, podtaknjeno v smetarski voziček na Rimski Via Rasella ubila 32 nemških policistov, še 10 jih je umrlo v bolnišnici, 60 pa je bilo hudo ranjenih. Umrlo je tudi precej civilistov, tudi otrok. Ne pozabimo, da se je je to zgodilo v v Rimu ki ga je feldmaršal Kesselring proglasil za odprto mesto in v njem ne bi smelo biti vojaških aktivnosti.
  Kot odgovor na zločin je bilo v zaporu odbrano 335 oseb, ki so bile ustreljene v Ardeantinskih jamah. Šlo je večinoma za kriminalce, saboterje, vohune in partizane, ki so že bili obsojeni na smrt in so čakali na izvršitev kazni.
  Česa je bil kriv Priebke?
  Ničesar.
  Represalije nad civilisti je prepovedača šele dopolnjena Ženevski sporazum dne 12.avgusta 1949.
  Naslov tega članka je čisto zavajanje in laž.

 2. Pravo pravi

  Česa je bil kriv Priebke?

  Tega, da je izvršil poboj 335 ljudi, ki očitno niso nastavli tiste bombe in so bili civilisti. Dejstvo, da je ukaz dobil od zgoraj, ga ne odvezuje odgovornosti.

  Imel je pa še to smolo, da je njegova stran izgubila vojno. VAE VICTIS!

 3. historični pravorek pravi

  Za represalije v Ardeantinskih jamah je po vojni dosmrtni zapor dobil vodja operacije, Herbert Kappler.
  Sojenje je tako kot večina povojnih sojenj temeljilo na pravilu “ex post facto”in pomeni kršenje evropskega pravnega reda.
  Očitno so tedaj tako kot danes veljali dvojni standardi: eden za komuniste in Žide. Njim se nikdar, v nobenem primeru tudi slučajno ne sme soditi kaj šele jih obsoditi.
  Drugi standardi vlejajo za običajne ljudi in nacionaliste, torej živino. Njih se lahko brez dokazov ali z zakoni sprejetimi naknadno obsodi na smrt ali dosmrtni zapor.
  Če je to pravica, potem pravice ne rabimo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen