Poglejte video: Janša je tudi zelo uspešen pisatelj. Predvsem pa naj si ga ogleda Mladinin Mekina.

49

Novinar Mladine Borut Mekina je znan po svojem sarkastičnem in pokroviteljskem slogu – in to na področjih na katerih sam ni naredil prav nič. Tako je v zadnji Mladini zabavljal čez Janeza Janšo in ga poimenoval kot “pisatelja in pol”. Mekina se je ukvarjal tudi s “skrbjo” za Janševo preživetje in “ugotavljal”, da s prodajo knjig Janša težko preživi. A tudi za Mekino in njegovo edicijo bi veljalo spomniti odgovor Janše Delovem novinarju: “Prodajam svoje delo, kredite plačujem, nekako še gre. Moje knjige se kar prodajajo, meni ne pada naklada v nasprotju z vašim podjetjem, zato se raje ukvarjajte s tem, kaj se dogaja pri vas, ne pa, kako živim.”

http://www.youtube.com/watch?v=Uo-XEokIgrM

No, medtem pa nekateri mladi v Janši povsem upravičeno vidijo (tudi) uspešnega pisatelja, ki je denimo prodal skoraj že 70.000 izvodov Premikov, kar je v Sloveniji tako absolutni prodajni rekord (poglejte video). Mekina seveda hudobno natolcuje, da se tretji ponatis Premikov zelo slabo prodaja in da se “najboljše knjige v Sloveniji, od esejev do nagrajenih romanov, ki so veliko cenejši od Janševih knjig, v prvih mesecih prodajo zgolj v 200 do največ 300 izvodih”.

Na tem mestu se Mekina seveda nemarno zlaže, saj je denimo avtor Dejan Kaloh svojo drugo knjigo Milan Kučan: Ko boter spregovori o sebi, praktično razprodal. V samo treh mesecih je namreč prodal kar 800 izvodov (prva naklada omenjene knjige je bila 1000 izvodov), kar je za Slovenijo super prodaja.

Mladini tudi sicer gre v nos izjemna uspešnost avtorjev, ki objavljajo pri Založbi Nova obzorja, saj so tako denimo poleti letali tudi po Bovcu in na tradicionalnem srečanju članov stranke SDS fotografirali knjige omenjene založbe (!), potem pa v svoji nizkonakladni ediciji objavili fotografijo in jo zabavljaško pokomentirali kot “zbrana dela Janeza Janše”. Res izborno zbrana novinarska neumnost!

SAMSUNGKo bo novinar Borut Mekina uspel spisati kaj daljšega in resnejšega od svojih političnih pamfletov, ki jih objavlja v Mladini in ko bodo njegova “zbrana dela” razstavljena v izložbah slovenskih knjigarn in potem, ko bo prodal – denimo vsaj 10 svojih knjig – potem bo lahko vsaj približno modroval o razmerah v slovenski knjigotrški dejavnosti. A to se seveda ne bo nikoli zgodilo.

Foto: arhiv Politikis.si

 

Št. komentarjev: 49
 1. ČURIMURIBURI pravi

  http://www.emka.si/top100

  Gledam tole lestvico najbolj prodajanih knjig, pa začuda nikjer niti Janše niti Kaloha. Gotovo je v ozadju Kučan in komunistična zarota !

 2. gorazd pravi

  Bedasti čurimuri. A Mladinska edina prodaja dela teh dveh avtorjev? Isti idiot kot Mekina.

 3. ČURIMURIBURI pravi

  Gorazd, Mladinska knjiga ima daleč največ knjigarn po vsej Sloveniji, tako da je njena lestvica najbolj prodajanih knjig še kako relevantna. Daj se še malo blamiraj, revček…

 4. Demi Zen pravi

  kdo je sploh ta mekina, nikoli slišal zanj…

 5. samoizbrisani pravi

  Who the fuck is mekina?

 6. VSI STRPNI pravi

  meki who?
  sorry nisem opranoglava enoumno vzgojena balkanska rdeča svinja, a mi zna kdo povedati, zakaj je pomembno kaj napiše en bebavi makić?

 7. Demi Zen pravi

  mekina je v bistvu alias ki je premetanka od “mekani”

 8. bumbar pravi

  Mefi in člani njegovega roza kluba, na rasprodaji… 😀 😀 😀

  http://www.emka.si/klub-mefisto/PR/127056,16107

 9. Skeptik pravi

  Jaz bi pa rad bral Janšeka, Kje se ga kupi? Sem čital ono ta prvo, no celo doma imam primerek, in je tako lepa, da se človek kar razjoče. 1/2 knjige so fotokopije dokumentov in slike raznih fotografov, jezik pa trd, vojaški…… le kaj je tale delal v PEN?

  Kar se pa tiče naklade, je 70.000 izvodov sila malo v primerjavi z uspešnostjo najbolj tiskanega avtorja XX. stoletja. Boste že vedeli kdo je to, saj je premnogim na forumu vzor, nekoč se mu je pa tudi prisegalo.

 10. Za Slovenijo pravi

  “Janša je tudi zelo uspešen pisatelj”, mogoče je bil nekoč res uspešen, danes pa… ta “zbrana dela” bere le še SDS klijentela kot obvezno čtivo. Res poden od podna. Glede Mekina pa, se vsaj podpiše pod svoje tekste, na tem portalu svoje uboge pisarje podpisuje le “uredništvo”- beri Trstenjakova press.

 11. VSI STRPNI pravi

  uff, zgleda, da dve opranoglavi balkanski rdeči svinji, ki berejo le enoumne in partijske novinarčke so se užalile…..hahahahahahahahhahah

 12. tigrica pravi

  Zelo sem vesela, da se lahko pohvalimo z dvema tako izvrstnima pisateljema kot sta g.Janša in g.Kaloh, še zlasti zato, ker grejo njune knjige tako dobro v prodajo, zato me ne čudi, da je g. V.Gajšek, vsestranski umetnik in nevladni diplomat, g.Janšo predlagal za kar dve Nobelovi nagradi, za literaturo in za mir, na kar smo lahko zelo ponosni.
  Prevzeta sem bila tudi ob ogledu videa, no, če smem pripomniti le, bi bilo še lepše, če bi ga podložili s kakšno domoljubno glasbo.

 13. JOJ,JOJ pravi

  En ti miša, a jaz sem do sedaj tako naivno mislil, da je nas 2 miliona reklo DA in ostvarilo svojo drzavo ! Kad tamo, glej ga, glej, je to bil samo Janšek, pa se nekaj individuvček poleg.. Da sem včeraj umrl, ne bi vedel, kako mi je ime drzavi !!!!!!!!!!

 14. zejtin pravi

  Npr. udarite nogom u metalne nogare stola. Reč koja sledi:
  Fuck…

  ZA ONE KOJI ZNAJU ENGLESKI OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO!!!!!!!

 15. tajkuni iz doba pravi

  Janšek bo kmalu lahko v miru na dobu pisal knjige za svoje ovce drugi jih itak ne berejo

 16. božiček pravi

  Zelo zanimiv bi bil podatek, koliko teh knjig je zakupila SDS in njeni sateliti.

 17. Janko rašl pravi

  Mekina, ki mu visi mala makina…povdarek na mala…

 18. haapy yack pravi

  Ja s temi knjigami je takole kot z ND. Natisnili 250 000 izvodov. Prodali pa 30 000 izvodov. Ostalo je šlo za star papir. Nekak tako je s knjigami. Sevda sedaj ND naštapljajo v kakih 100 000 primerkov (naklada). Koliko ga pa sedaj nv resnici prodajo? Treba počakat na nekoga da bo izdal podatek.

 19. Mojčica pravi

  Spet nekaj nepismenih serje po Janezu Janši. To vam je nočna mora, da je Janša prodal veliko knjig. Opranoglave rdeče balkanske svinje- berite jih, da se boste kaj naučili!

 20. Miran pravi

  Mojčica, ti si Janez kar prvošči, noben t ga ne zavida.

  🙂

 21. Vanja pravi

  Janša je za vse vas levake veliki veliki gospod. Gospod z velikim G.

 22. tigrica pravi

  Preden je postal Gospod, je bil pa Tovariš.

 23. tajkuni iz doba pravi

  mojčica kmalu boš janšeka lahko hodila obiskovat na dob in jokcala dalje kako kalimero ni nič kriv

 24. mudo moreno pravi

  Kdo je Mekina, prvič slišim zanj?
  Vem pa kaj so mekine. Mekine so otrobi. Verjetno ima tak čuden priimek, ker je podoben luščini ali olupku.

 25. Pepi pravi

  Veliki G kot guzica.

 26. tigrica pravi

  Al pa Gizmo.

 27. uničevalecrdečuhov pravi

  TIGRICA-si zelo sestradna.

 28. Mojčica pravi

  Tajkuni iz doba že jokcate in še boste tulili, ko dobite pendrek v tazadno, da vam malo izbulji oči.
  Janša je za vas velik gospod in niste vredni, da vas poščije.
  MIran ti pa ga še kar naprej vleci Jankoviču- ti ga ne zavidam!

 29. tigrica pravi

  Mojčica, smem vprašat, kaj ste se vi naučili iz knjig g.Janše, ki ste ste jih najverjetneje prebrali, kar je lepo razvidno iz vaših kultiviranih in leporečnih komentarjev?

 30. Kostolomac pravi

  Tigrica, se dobiva čimprej. Tvoje kosti me tako rajcajo. Kar navadi se na vonj rakije in luka!

 31. Mojčica pravi

  Tigrica, vaše leporečje pa vodi samo v propad. Za lepimi besedami je barabija, lopovščina in izkoriščanje malega človeka. Ne bom vam več dajala živalskih imen, ker je to žalitev za katerokoli žival.
  Zmeraj več nas je in čutim vašo živčnost. Kmalu se boste zapletli v lastne zanke, opranoglavo rdeče balkansko govno. HA HA

 32. bumbar pravi

  Mojčica…Zmeraj več nas je…koga???…prismojenih??? 😀 🙂 😛

 33. tigrica pravi

  Mojčica je samo (znova) ubesedila mojo tezo o posledicah prebiranja Janševih knjig.
  🙂 🙂

  P.S.@bumbar,
  se je tebi tudi porajala ideja, da bi lahko bila naša Mojčica v bližnjem sorodstvu
  s Strpnim…?? 😉

 34. tigrica pravi

  Ti, Kostolomac pa tiho in spat, naj te ne skrbi za moje kosti, pazi raje na
  svoje, dokler imaš še cele, smrduh!

 35. BUZO pravi

  Skrajni čas res, za Slovensko Zoro, da poračuna odprte račune s slovenskimi izdajalci in petokolonaši.

  Kako debilno se je izdajalska grška oblast lotila Zlate Zore, saj ne moreš verjet. Če ne bi videl slik, ne bi nikdar verjel.
  -Pri Hristos Pappas-u so našli prastar zarjavel Luger P08, ki mu manjkajo vsi vitalni deli, nemško čelado in zarjavel bajonet, verjetno še iz časa ko so kopali Korintski kanal.
  -pri nekem članu stranke so našli Airsoftko in kup grških zastav. Vse so skrbno poslikali, skupaj s pol ducata KUHINJSKIH NOŽEV. Res je kriminal, da ima nekdo doma otroško orožje in nož za rezanje salame, da o državni zastavi niti ne govorim.
  -pri tretjem so našli grško zastavo, zraven pa so priložili še poleno. In skrbno poslikali. HUDO!

  Hej fantje, ne se hecat. Kriminalce ki doma hranijo igrače, zastave in prastaro neuporabno orožje je treba kar najstrožje kaznovati, po možnosti kar na smrt!

 36. bumbar pravi

  @tigrica

  Skoraj vse je možno, vendar jaz spadam med bolj naivne primerke in se pretirano ne ukvarjam s tovrstnim raziskovanjem pedigreja. Bi me pa razočaralo, če bi bilo to res.

  L.P.

 37. bumbar pravi

  Oh, BUZO… Gimme a break!

 38. hors pravi

  Mojčica res nas je več Janša je velik gospod!!!!!!! ga v Slovenii ni in ga še dolgo ne bo!

 39. Voltaire pravi

  Najtežje je bedake osvoboditi verig, ki jih častijo.

 40. markus pravi

  rdečih verig se ne otreseš zlepa, ker so vklenjeni netavedne žrtve komunizma, splošno voljni, za komunizem tudi če ne bo nič za jesti.
  ja pa sej dons jih je že (zzb)zapustil največji partizan in njihov oče.od sedaj naprej bodo samo še eno povprečno kegljaško pijansko društvo.

 41. ČURIMURIBURI pravi

  Slovenci smo se osvobodili tujega jarma, da bi si nadeli svojega.
  Ivan Volarič Feo

 42. Miran pravi

  Markus a še kar nabijaš ?

  VsegaSoKriveMurgljePress

  🙂

 43. Miran pravi

  hors pravi:
  09. 10. 2013 at 07:39
  ga v Slovenii ni in ga še dolgo ne bo!

  ——-

  Ki ne bi lulal, kadar kaka.

  🙂

 44. Pepi pravi

  Bedaki častijo tudi enega, ki se ga bomo težko losali. Ga vržeš skozi okno, se ti pa skozi dimnik priplazi. In ni Božiček.

 45. vlasansi pravi

  Mekina ,tako kot Praprotnik spada v kategorijo novinarjev, ki so od tranzicijske levice oziroma bivših komunistov in njihovih sopotnikov plačani za to da blatijo Janeza Janšo. Janša je bil na čelu osamosvajanja izpod okupacije JLA ko smo ustvarjali svojo državo in se plebiscitarno odločali za samostojnost. Proti njemu so ljudje ki z srcem niso bili za samostojno demokratično Slovenijo. Mekina in njim podobni še niso dojeli da živimo v demokraciji kjer bi morali novinarji biti odgovorni in ne uporabljati novinarstvo v podporo totalitarni tranzicijski levici in njihovim privilegijem.

 46. worm pravi

  rajši jem les kot iritiram učke skoz te
  pravljice za
  .otroke in polpismeno
  sds-svojat.

 47. Miran pravi

  Mojčica pravi:
  08. 10. 2013 at 20:36

  Janša je za vas velik gospod in niste vredni, da vas poščije.

  ____

  No lepo.
  Zdej mi je jasno.
  Skoz sem se spraševal, zakaj si tako poscana.
  🙂

 48. lejga lejga poscanćeta pravi

  Ker iz Mojčičinih zapisov ne izhaja, da bi bila poscana, pač pa gre za bistro dekle, ki jasno vidi, kako vam murglskim garažnim poflodrancem štrlijo koli oz. pendreki iz riti, bo veljalo, da smo kot po navadi priče introspekciji ter nato projekciji poscanih titovih pionirjev, jeli, miranće poscanće; kar pa jim ne gre zameriti, ko pa morajo toliko pretrpeti v garažah in smetiti po spletu, da še tace nimajo časa dvigniti.

 49. Mojčica pravi

  Kako se repenčite rdeči hlapci! Se mi kar dopade, da vam moje pisanje pride kar do živega in verjetno po branju izgledate kot purani- rdeči v glavo in rit, a še vedno neumni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen