NSi nasprotuje predlogu zakona o davku na nepremičnine

2

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izrazil načelno nestrinjanje stranke z zadnjim predlogom zakona o davku na nepremičnine. Med razlogi je med drugim omenil neprimerno obdavčitev javnih objektov, poslovnih in industrijskih prostorov, sakralnih objektov in kmetijskih površin.

Med razlogi za nasprotovanje trenutno predvidenim zakonskim rešitvam je Tonin navedel neprimerno obdavčitev javnih objektov in objektov v lasti občin.

Pri prvih bi obdavčitev po njegovih besedah prinesla nepotrebne administrativne postopke in s tem povezane stroške, pri drugih pa je izpostavil problem prikritega dodatnega obdavčevanja občin. Za objekte, ki se uporabljajo za zaščito in reševanje, pa v NSi predlagajo popolno izključitev iz zakona.

Poslanska skupina NSi tudi ocenjuje, da je obdavčitev poslovnih in industrijskih prostorov previsoka. “V gospodarstvu ves čas poudarjajo potrebo po zmanjšanju obremenitve, ta predlog pa zelo povečuje davčno obremenitev gospodarstva,” pravi Tonin.

Prav tako je previsoka obdavčitev kmetov, meni vodja poslancev NSi. Kot pravi, se s tem davkom obdavčujejo osnovna sredstva kmetov, ki so že zdaj obdavčeni preko katastrskega dohodka.

V najmanjši parlamentarni stranki vlado pozivajo, naj stopi v dialog z verskimi skupnostmi, saj gre, tako Tonin, pri obdavčitvi sakralnih objektov za dvojno obdavčitev. Davek pa bodo tako ali drugače plačali slovenski državljani, ocenjuje.

NSi vladi tudi predlaga, da iz zakona izvzame nove stavbe, ki stojijo manj kot pet let. Tonin namreč pojasnjuje, da investitorji pri gradnji novih stavb že tako ali tako plačajo komunalni prispevek ter davek na dodano vrednost za gradbeni material in gradbene storitve.

Prav tako pa vladi predlagajo znižanje davčne stopnje za invalide in za družine. Za trenutno 0,15-odstotno davčno stopnjo za rezidenčno nepremičnino predlagajo znižanje davčne stopnje za 0,05 odstotne točke za vsakega invalida, ki ima na določenem naslovu prijavljeno stalno prebivališče. Za družine z več otroki pa predlagajo znižanje za 0,02 odstotne točke za vsakega otroka do 18 let.

Problematičen je tudi nedodelan postopek za ugovarjanje ocenjeni vrednosti nepremičnine, še dodaja Tonin.(sta)

nsi

Št. komentarjev: 2
  1. Erwin Roesener pravi

    Herr Tonin ist ein braver Mann, aber se gefaelt mihr viel mehr Herr Kučan..

  2. NOČEM JJ pravi

    NSi se sicer zavzema proti obdavčitvi njihovih šefov CERKVE namreč za vse ostalo se jim sladko jeb….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen