70. obletnica Zbora odposlancev slovenskega naroda. Janša: Narod si je pisal sodbo sam edino na plebiscitu ’90!

6

Nedvomno so tudi izkušnje iz narodnoosvobodilne vojne prispevale k samozavesti braniteljev slovenske osamosvojitve, je na obeležitvi 70. obletnice Zbora odposlancev slovenskega naroda ocenil nekdanji predsedujoči zboru Bogdan Osolnik. Zasedanje zbora je po njegovem mnenju “dokončen prelom s podložništvom in začetek graditve lastne državnosti”.

Bogdan Osolnik je na današnji prireditvi v Kočevju orisal svoj pogled na dogodke, “s katerim smo se Slovenci pred sedemdesetimi leti vpisali v zgodovino kot suveren in enakopraven narod”, in na zgodovino graditve slovenske državnosti.

Pred današnjo prireditvijo so se sicer pojavile polemike prav zaradi različnih ocen glede temeljev slovenske državnosti. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so opozorili, da odposlancev niso izbirali po demokratičnih merilih, temveč po “merilih privrženosti tedanji ‘avantgardi slovenskega osvobodilnega gibanja’, tj. Komunistični partiji Slovenije”. “Temelje slovenske državnosti smo postavljali s plebiscitom leta 1990,” so poudarili v združenju.

Predsednik SDS Janez Janša pa je ob koncu prireditve na Twitterju zapisal: “Narod si je pisal sodbo sam edino na plebiscitu 90. Prej so mu jo pisali komiji z umori, siromašenjem in represijo”.

Osolnik je sicer v govoru pojasnil, da je izvršni odbor OF razpisal volitve odposlancev na osvobojenem ozemlju in v enotah partizanske vojske. Po njegovih besedah se je 1. oktobra 1943 v Kočevju zbralo 572 izvoljenih ali delegiranih odposlancev in 78 drugih udeležencev. “Zbor je predstavljal zastopstvo narodno zavednih Slovencev s celotnega slovenskega etničnega ozemlja, kamor je segala organizacija OF. Takšnega predstavništva do takrat slovenski narod še ni imel,” je pojasnil nekdanji predsedujoči zboru.

Med odločitvami zbora je Osolnik izpostavil sklep, s katerim je bila potrjena vloga OF in njenih organov kot nosilcev oblasti na Slovenskem. Na tej osnovi je vrhovni plenum OF prevzel vlogo vrhovnega narodnega predstavništva in je kot Slovenski narodno osvobodilni odbor postal slovenski državni zbor, je pojasnil.

Med drugim je spomnil, da je Slovenija v začetku leta 1992 doživela mednarodno priznanje držav Evropske skupnosti, 22. maja pa je postala članica ZN. Tako je bil po njegovem mnenju dokončno sklenjen zgodovinski proces graditve slovenske državne samostojnosti, “ki se je začel ob koncu prve svetovne vojne in razpadu avstro-ogrske monarhije, leta 1918”.

“Takrat smo se v svoji narodni neprepoznavnosti morali znova zateči pod tujo streho. Zasedanje zbora odposlancev v Kočevju pred 70 leti pa pomeni dokončen prelom s podložništvom in začetek graditve lastne državnosti,” je dejal. Osamosvojitev v letu 1991, ki je Slovenijo kot subjekt mednarodnega prava uvrstila med suverene evropske države, je po mnenju Osolnika sklepna točka v tem procesu.

“Zdaj imamo Slovenci svojo državo, za katero smo odgovorni sami. Naša skupna skrb je ohranitev njene suverenosti, kulturne istovetnosti in ozemeljske celovitosti, pa tudi izboljšanje družbene ureditve v interesu vseh državljanov,” je še poudaril in sklenil govor z besedami pisatelja Ivana Cankarja: “Narod si bo pisal sodbo sam”.

Prireditve so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ in častni pokrovitelj prireditve Janko Veber, nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik in kočevski župan Vladimir Prebilič. (sta)

drzavni zbor noter2Fotografija: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 6
 1. MEFISTO pravi

  Opoldan sta se dva od sedečih v prvi vrsti vdala domobrancem, potem pa sta se že znašla v Kočevju

 2. tigrica pravi

  V ospredju so bili strici iz ozadja, hehe.

 3. Števek pravi

  Zavedni slovenci naj bi bili tisti ki so podpirali KPS oz.okoli 1000 članov. Ostali Kocbek,Rus in pd. iz OF pa so bili okras,podobno kot so danes stranke desnice.

 4. MEFISTO pravi

  Prihodnosti nimamo, pa zato slavijo preteklost., ki je bila še bolj žalostna.

 5. antimefisto pravi

  Res si je narod pisal sodbo sam,ampak zajebali smo se z jajčeglavim janšo!

 6. Pjer pravi

  Ta komunajzar antijanšamefisto maestoso je slep.Janša je edini ki je delal dobro.nasilneži ki so naredili državni prevrat spomladi nas bodo pokopali in ne Janša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen