ZDA in Rusija dosegli dogovor glede uničenja sirskega kemičnega orožja

0

ZDA in Rusija sta danes dosegli dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja. V skladu z dogovorom mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti dostop do teh zalog, sta danes po pogovorih v Ženevi sporočila zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

Kerry in Lavrov sta ob koncu tridnevnih pogovorov dosegla dogovor, po katerem mora Sirija v roku tedna dni predložiti seznam vseh zalog kemičnega orožja, inšpektorjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) pa dovoliti “takojšen in neomejen” dostop do svojih zalog kemičnega orožja, preden bi te v celoti odstranili ali uničili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kerry je poudaril, da svet od režima sirskega predsednika Bašarja al Asada pričakuje, da izpolni obljubo o uničenju kemičnega orožja. “Ni prostora za igrice, možno je le polno izpolnjevanje (obvez) s strani Asadovega režima,” je opozoril.

V skladu z okvirnim dogovorom v šestih točkah, ki ga je na današnji novinarski konferenci predstavil Kerry, bi bilo treba sirsko kemično orožje odstraniti ali uničiti do sredine leta 2014, uničeno pa bi moralo biti zunaj Sirije. Kerry ob tem pričakuje, da bi inšpektorji prišli v Sirijo najkasneje do novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kerry je ob tem tudi pojasnil, da bi bila uporaba vojaške sile proti Siriji možna, v kolikor Damask ne bi izpolnjeval današnjega dogovora ali bi bilo kemično orožje ponovno uporabljeno. Potem bi Varnostni svet lahko razmislil o uporabi ukrepov po VII. poglavju Ustanovne listine ZN, ki omogočajo tudi uporabo sile.

Lavrov je bil še bolj neposreden. Kot je dejal, bo Varnostni svet ZN ukrepal, če bo Sirija kršila mednarodno konvencijo o prepovedi kemičnega orožja. “V primeru, da zahteve ne bodo izpolnjene, ali v primeru uporabe kemičnega orožja bo Varnostni svet sprejel ukrepe v skladu s poglavjem VII. Ustanovne listine ZN,” je pojasnil po poročanju AFP.

Je pa Lavrov ob tem opozoril, da VS ZN ne bi kar avtomatično sprejel poročil o kršenju zavez glede uporabe kemičnega orožja, ampak bi bilo treba vsako tako kršenje preveriti.

ZDA so večkrat poudarile, da je uporaba kemičnega orožja “rdeča črta”, katere prekoračitev bi spremenila stališče ZDA glede morebitnega vojaškega napada v Siriji, po domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska pa so zagrozile z napadom. Napetost je uspela umiriti Rusija, ki je predstavila načrt, v skladu s katerim bi sirski režim prepustil nadzor nad kemičnim orožjem mednarodni skupnosti.

Lavrov je na novinarski konferenci še dejal, da so na pogovorih dosegli cilj, ki sta ga ob robu vrha skupine držav G20 v Sankt Peterburgu v začetku septembra določila predsednika obeh držav. Kerry pa se je ob tem tudi zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za pripravljenost, da se doseže dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

basar al asad2Počasi bo Asad moral nehati kazati s prstom na vse druge, ki jih krivi uporabe kemičnega orožja med državljansko vojno v Siriji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen