Na Rabu slovesnost ob 70-letnici osvoboditve taboriščnikov iz Kamporja

1

Na hrvaškem otoku Rab bodo danes s posebno slovesnostjo obeležili 70-letnico osvoboditve taboriščnikov iz italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor. Taborišče na Kamporskem polju je sodilo med najhujša italijanska koncentracijska taborišča, v njem pa so bili med drugo svetovno vojno zaprti Slovenci, Hrvati in Judi.

V času med 27. junijem 1942 in 11. septembrom 1943 je bilo v njem zaprtih okoli 15.000 Slovencev in Hrvatov iz Gorskega Kotarja ter Kastava, maja in junija 1943 pa še 3360 Judov.

Taboriščniki so se zaradi strahu za svoja življenja organizirali, kar pa je sčasoma, kljub nečloveškim bivalnim razmeram v šotorih in stradanju, preraslo v osvobodilno gibanje. Po kapitulaciji Italije so taboriščniki ob pomoči prebivalcev Raba 11. septembra 1943 razorožili 2200-glavo italijansko posadko na otoku in oblikovali rabsko brigado. Njeno oblikovanje predstavlja edinstven podvig samoosvoboditve taboriščnikov.

Dogajanja v italijanskih koncentracijskih taboriščih, kot sta bila Gonars in Rab, se je nedavno, kot tudi že večkrat prej, spomnil v Trstu živeči pisatelj Boris Pahor na osrednji slovesnosti ob njegovi 100-letnici, ki je potekala v Cankarjevem domu. Pahor je takrat vse, ki imajo moč, pozval, naj nekaj storijo za to, da bi se končno postavil spomenik vsem tisti, ki so življenje izgubili v fašističnih taboriščih.

Na današnji slovesnosti, ki se ob 17. uri začne v spominskem muzeju taborišča Kampor na Rabu, bo slavnostna govornica poslanka SD in nekdanja slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič. (sta)

kamporKampor na Rabu v času 2. svetovne vojne

 

Število komentarjev: 1
  1. umetnik123 pravi

    Ja madonca, pozabili ste napisati, da so bili taboriščniki rešeni po zaslugi Janše in SDS-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen