V Črni gori pred prvo parado ponosa v Budvi “vroče”

0

V Črni gori rastejo napetosti pred prvo parado ponosa v državi, ki je napovedana za sredo v obmorskem letovišču Budva. Nasprotniki že zbirajo podpise proti izvedbi parade, v znak protesta pa so nekateri gostinci prenehali s predvajanjem glasbe v večernih urah. Udeležence parade v središču mesta bo varovalo več kot 400 policistov.

V Budvi so se danes zjutraj na javnih krajih pojavile osmrtnice za Zdravka Cimbaljevića, vodjo LGBT foruma Progres (Napredek), ki organizira parado. Z osmrtnicami na javnih krajih za žive ljudi sicer v Črni gori izražajo nasprotovanje njihovemu obnašanju in ravnanju.

Kot poročajo črnogorski mediji, nekateri podpisniki nasprotovanje utemeljujejo s tem, da bi morebitne težave ob paradi lahko vplivale na turistično sezono, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na objavo osmrtnic se je že ostro odzvala črnogorska vlada. “Vlada Črne gore ostro obsoja širjenje sovražnega govora proti LGBT skupnosti in drugim ranljivim skupinam, še posebej objavo osmrtnic, kar je znak pomanjkanja demokratičnih sposobnosti pri tistih, ki stojijo za njimi,” je sporočila vlada.

Medtem pa so v Budvi zbrali že več kot 2000 podpisov meščanov, ki nasprotujejo izvedbi parade. Peticijo naj bi danes predali županu Lazarju Radženoviću.

Za zdaj pa še ni znano, kdo se bo v imenu črnogorske vlade udeležil prve parade ponosa v državi, katere namen je pozivati k toleranci do istospolno usmerjenih, poroča beograjska tiskovna agencija Beta. Britansko veleposlaništvo v Podgorici je sicer sporočilo, da se bo njihov predstavnik udeležil parade, parado pa naj bi podprla tudi druga veleposlaništva. (sta)

foto matic stojs

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen