Sodišče odredilo pridržanje Mursija zaradi povezav s Hamasom

0

Egiptovsko sodišče je odredilo 15-dnevno pridržanje odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ker ga želi zaslišati zaradi domnevnega sodelovanja s palestinskim gibanjem Hamas, danes poročajo egiptovski državni mediji. Mursijevi islamisti naj bi s Hamasom sodelovali pri pripravi napadov na varnostna poslopja ter umorih in ugrabitvah policistov.

Mursi naj bi s Hamasom med drugim sodeloval pri napadih na policijske postaje in zapore v začetku leta 2011, s pomočjo katerih so med vstajo proti tedanjemu egiptovskemu diktatorju Hosniju Mubaraku na prostost pobegnili številni islamisti in drugi politični zaporniki, poročanje medijev povzemata francoska in nemška tiskovna agencija AFP in dpa.

“Sovražne dejavnosti” med 18-dnevno vstaje proti Mubaraku sedaj preiskuje sodišče v Kairu in to je v okviru preiskave tudi odredilo aretacijo in zaslišanje Mursija. Na dan so namreč prišle navedbe, da naj bi pri tem sodelovala Mursijeva Muslimanska bratovščina, za pomoč pa naj bi tudi prosila voditelje Hamasa z območja Gaze.

Tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad al Hadad je za AFP že ocenil, da ta poteza sodišča dokazuje, da se je v Egiptu znova “z vso močjo vrnil” Mubarakov režim. Obtožbe na račun Mursija se po njegovih besedah “berejo, kot da gre za maščevanje starega režima”.

V Egiptu se sicer danes obeta še en dan protestov. Po eni strani je ljudi “v milijonskem številu” na ulice pozvala egiptovska vojska, saj naj bi ji s tem podelili mandat za boj proti nasilju in terorizmu, ki od odstavitve Mursija 3. julija pretresata državo. Na drugi strani so ponovne proteste napovedali Mursijevi privrženci.

Oboji se po pisanju dpa že zbirajo v Kairu. Na trg Tahrir prihajajo nasprotniki islamistov, ki so se odzvali na poziv poveljnika vojske in obrambnega ministra Abdela Fataha al Sisija. Trg varujejo vojaški tanki in oklepna vozila, na kontrolnih točkah preverjajo osebne dokumente prihajajočih protestnikov. Mursijevi privrženci medtem prihajajo na območje Raba al Adavija na severovzhodu Kaira.

Vojska je dala islamistom v četrtek 48 ur časa, da končajo večtedenske proteste in se uklonijo ali pa se soočijo z zatrtjem. V sporočilu za javnost z naslovom “Zadnja priložnost” vojska Muslimanske bratovščine sicer ni dobesedno navedla. (sta)

Mohamed_Morsi

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen