Pivovarna Laško si od Agrokorja obeta plačilo leta 2014

0

Če bo prišlo do prodaje Mercatorja, bo Pivovarna Laško celotno kupnino prejela v prvem četrtletju 2014, je za STA povedal prvi mož Laškega Dušan Zorko. Kdaj naj bi od Agrokorja dobili aro v višini 10 odstotkov, pa ne ve napovedati, saj je to, kot pravi, odvisno od dinamike prodaje. Agrokor medtem varuhu konkurence še ni priglasil koncentracije.

Kot so za STA povedali na agenciji za varstvo konkurence, agencija še nima nobenega stika z Agrokorjem ali katero od njegovih hčerinskih družb. Koncentracijo pa je treba agenciji priglasiti pred začetkom njenega izvrševanja, vendar najpozneje v 30 dneh od sklenitve pogodbe, objave javne ponudbe ali pridobitve kontrole. Po zakonu začne rok teči s prvim od teh dogodkov.

To pomeni, da se ta rok izteče najpozneje sredi julija, saj je Agrokor 14. junija s konzorcijem 12 delničarjev podpisal pogodbo za nakup 53-odstotnega deleža Mercatorja. Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, kar skupno pomeni 240 milijonov evrov.

Po mnenju poznavalcev je nenavadno, da Agrokor še ni priglasil koncentracije, saj se na prevzem Mercatorja pripravlja več let. Poleg tega pa je priglasitev koncentracije oz. njena odobritev ključna za to, da bo dobil sredstva za nakup Mercatorja s strani partnerjev pri nakupu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Zorko upa, da se bodo vsi dogodki po pogodbi odvili tako, kot je dogovorjeno; če kdo izmed podpisnikov temu ne bo sledil, se lahko zgodi prekinitev pogodbe. Kot pravi Zorko, je Mercator bil in bo še naprej vroča zgodba. Zorko je še dejal, da bo denar od prodaje najbrž šel direktno na račune bank upnic Pivovarne Laško. Skupina Laško ima manj kot četrtino delnic Mercatorja.

Agrokor bo, če bo prišlo do prodaje 53-odstotnega deleža Mercatorja, in vknjižbe delnic na njegov račun, moral najkasneje v treh delovnih objaviti prevzemno ponudbo. To pomeni, da bo moral za preostalih 47 odstotkov Mercatorja zbrati še približno 200 milijonov evrov.

Medtem so v Agrokorju za STA danes odgovorili, da bodo koncentracijo z Mercatorjem priglasili pristojnim inštitucijam v Sloveniji “do konca prihodnjega tedna”.

Največji posamični lastnik Mercatorja je Pivovarna Union, sledijo NLB, ki ima 10,75 odstotka Mercatorja, Societe Generale – Splitska banka (10,17 odstotka), Pivovarna Laško, Unicredit Banka Slovenije (8,01 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), Hypo Alpe Adria (4,40 odstotka), GB (3,80 odstotka), Prvi Faktor – faktoring Beograd (3,35 odstotka) in Radenska.(sta)

pivovarna lasko(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen