Med Krkom in Cresom, iz oči v oči z morskim psom

0

Hrvaški potapljači so se v morju med otokoma Krk in Cres na globini 37 metrov gledali iz oči v oči s triinpolmetrskim morskim psom, na spletni strani poroča Novi list. Objavili so tudi fotografijo morskega psa, ki jo je posnel potapljač Karleto Vincan s Krka. Najverjetneje gre za sivega morskega psa, ki je na Hrvaškem znan kot “glavonja”.

Vincan je povedal, da so v morju pri otoku Plavnik organizirali potapljanje za kakšnih 20 potapljačev, vendar so morskega psa videli le trije, on in še dva kolega iz Zagreba.

“Ni nam bilo vseeno… Glede na to, da so v strahu velike oči, se nam je na prvi pogled zdelo, da je velik sedem, osem metrov, a smo ga kasneje ‘skrajšali’,” je v smehu nepričakovano srečanje z morskim velikanom.

Morski pes je najprej šel pod potapljači, potem ko jih je zagledal, pa se je obrnil in zaplaval proti trojici.

“Dobesedno smo se gledali v oči. Potem pa je odšel… V takšnih situacijah ni prostora za paniko in vedeli smo, kaj je treba storiti. Na koncu se je dobro končalo,” je dejal Vincan. Po njegovih besedah gre za prvi primer, da bi se nekdo tako približal morskemu psu te vrste.

Vincan je dejal, da so se po bližnjem srečanju z velikanom pozanimali, za kakšno vrsto morskega psa gre. V pomorskem muzeju v Zagrebu so jim odgovorili, da najverjetneje gre za sivega morskega psa (hexanchus griseus), ki je na hrvaškem seznamu zaščitenih živali.(sta)

morski pes(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen