Harij Furlan pod lupo oddelka vrhovnega tožilstva

2

Oddelek za izobraževanje in strokovni nadzor pri vrhovnem državnem tožilstvu bo pri izdelavi ocene državnotožilske službe za tožilca Harija Furlana pregledal celotno njegovo delo, so za STA pojasnili na tožilstvu. Personalni svet mariborskega višjega sodišča pa je medtem že izdelal oceno sodniške službe preiskovalne sodnice iz zadeve Tovšak.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je državnotožilskemu svetu zahtevo za izdelavo ocene za Furlana, ki vodi specializirano tožilstvo, podal po aferi Tovšak, ko se je izkazalo, da je bila nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak 35 dni neupravičeno priprta. Tudi na sodišču so napovedali izdelavo ocene sodniške službe za preiskovalno sodnico, ki bi morala pripor odpraviti po službeni dolžnosti.

Nekdanjo direktorico Vegrada Tovšakovo so priprli konec februarja zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, za kar je predvidena zaporna kazen do petih let. A tožilstvo je 12. aprila spremenilo pravno kvalifikacijo v zahtevi za preiskavo v milejšo obliko kaznivega dejanja, s čimer je zadeva prešla v pristojnost okrajnega sodišča, v teh primerih pa pripor lahko traja največ 15 dni.

Ker je bila Tovšakova ob prekvalifikaciji v priporu že več kot 15 dni, bi moralo tožilstvo za njegovo nadaljevanje vložiti obtožni akt, česar pa ni storilo. Zato je senat mariborskega sodišča Tovšakovi 17. maja pripor odpravil. Tovšakova je na državno pravobranilstvo zaradi neupravičenega pripora že naslovila odškodninski zahtevek za plačilo 16.350 evrov.

Za izdelavo ocene sodniške službe je bil zadolžen personalni svet mariborskega višjega sodišča, ki je oceno tudi že izdelal. Poslal jo je predsedniku vrhovnega sodišču Branku Masleši, ta jo je na mizo dobil v četrtek, so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču. Vsebina ocene ni znana, na sodišču morajo najprej ugotoviti, ali jo lahko razkrijejo javnosti ali pa je zaupne narave.

Priprava ocene dela višjega državnega tožilca Furlana pa bo verjetno trajala bistveno dlje, saj je državnotožilski svet oddelku za izobraževanje in strokovni nadzor naložilo pregled Furlanovega celotnega dela. Koliko časa bo trajalo, da bo ocena izdelana, na tožilstvu tako niso mogli napovedati.

Furlan v tem času normalno vodi specializirano tožilstvo, in kot je sam pojasnil za STA, ima trenutno v obravnavi 38 zadev, od postopkov zaradi zlorabe položaja, preprodaje mamil, zlorabe prostitucije do pranja denarja. Poleg tega ima kot vodja pomembne upravne in nadzorstvene pristojnosti, je dodal. (sta)

harij furlan

 

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    Furlanu se nič ne more zgoditi.

    Za kriminalno delo vseh tožilstev je kriv Fišer

  2. tone-1 pravi

    Furlan je na tožilstvu trn v peti Fišerju,zato se ga hočejo znebit.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen