Dejan Kaloh: Milan Kučan je prvovrstni boter, tako za nomenklaturo kot za realno politiko

42

Pogovarjali smo se s pravnikom in publicistom Dejanom Kalohom, ki je nedavno pri naši založbi Nova obzorja izdal knjigo Milan Kučan: Ko boter spregovori o sebi. Pred tem je leta 2010 ravno tako pri naši založbi izdal knjigo Od partije do Patrie.

Spraševal: Metod Berlec, urednik Demokracije, intervju je na voljo tudi v tiskani izdaji tednika Demokracija, z dne 11. julij 2013

Gospod Kaloh. Zakaj knjiga o zadnjem šefu Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in nekdanjem predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu in zakaj ravno v tem času?

Milan Kučan se je nekako pokazal kot skupni imenovalec v kontekstu moje prve knjige Od partije do Patrie. Sedaj pa njegovo delo v partiji malo bolj podrobno obdelano – in pripelje posredno celo do obsodbe v zadevi Patria. Milan Kučan je vsekakor bil najbolj pomemben slovenski politik vsaj dve desetletji, njegov neformalni vpliv pa je nato bil bolj daljnosežen kot bi si površen opazovalec sploh lahko mislil. Ta vpliv je še dandanes zelo močan, da ne rečem ključen za nekatere pomembne politične odločitve v Sloveniji. Nenavsezadnje se je Kučan s svojim javnim pismom sam pred zadnjimi predsedniški volitvami samorazkril kot prvi med strici iz ozadja. Zaradi vsega tega si Kučan zasluži celoviti opis svojega dela in lika.
Čas, ki ga v tem trenutku živimo, je čas, ko se spet tresejo demokratični temelji v Sloveniji, je čas, ko je Slovenija na zelo pomembnem razpotju med demokratično Evropo in nekim ponovnim utopičnim demokratičnim socializmom, za vsem tem pa nekako stoji dolga Kučanova senca.

Kako to, da je Kučan tako vpliven še danes in to kljub temu, da ne zaseda nobene uradne politične funkcije? V preteklih letih se nam je že večkrat zdelo, da je Kučan preteklost, da je »passe«, a vedno znova se je pokazalo, da temu ni tako.

Kučan se je od zadnje uradne politične funkcije poslovil že davnega leta 2002, a je bil na Medvedjeku letos glavni govornik! Čeprav tam v kontekstu zaslug  pri osamosvojitvi naše države ni imel kaj iskati, so njegove napadalne besede, ki jih znova namenil svojemu večnemu sovražniku Janezu Janši, na veliko povzemali vsi režimski mediji. To pomeni, da Kučan še vedno obvladuje določene podsisteme v državi, tudi medije seveda. Ni naključje, da na predstavitev moje knjige ni bilo niti nacionalne niti največje komercialne televizije. Bivši rdeči direktorji in novodobni tajkuni, ki tvorijo trdo jedro njegovega Foruma21, pa mu dajejo ekonomsko zaledje za njegove politične akcije kot so denimo ustanavljanja novih levih političnih strank. Krog je torej sklenjen in žal nič kaj ne kaže, da bo kmalu prekinjen.

Ali je to normalno, da ima v neki demokratični državi, več kot dvajset let po demokratičnih spremembah, zadnji šef partije tako velik vpliv kot Kučan? Ali obstaja še kakšen tak primer recimo v vzhodni Evropi, v nekdanjih komunističnih državah?

Seveda to ni normalno in je to nedvomno unikum v Evropi. Žal v naši državi ni prišlo do lustracije kot v nekaterih bivših komunističnih državah. To v politično-družbeni praksi pripelje do leta 2013, ko bivši šef partije na nekem partizanskem zborovanju sedi v prvi vrsti skupaj s celotnim državnim političnim vrhom, od premierke do predsednika države, in skupaj z njimi, vsej Evropi na očeh, prepeva »evviva il communismo«…

Kako gledate na to, da človek, ki ima tako bogate politične izkušnje kot je Kučan, ki je v svojem življenju sodeloval pri številnih pomembnih odločitvah za slovenski narod, ni napisal nobene avtobiografske knjige? Nič. Kako si to razlagate?

Spoštovani dr. Matej Makarovič je na predstavitvi moje knjige dejal, “da se je Kučan v času svoje politične kariere naučil, da se mu visoka stopnja razkrivanja ne splača”.  Temu skoraj ni kaj dodati. Razen tega, da Kučanovi citati v moji knjigi Makarovičevo tezo samo potrjujejo. Neprimerno več je bilo Kučanovih izjav, ki so se kasneje (ali pa že takrat, ko so bile podane) dostikrat izkazale za izrazito proti-slovenske, nekredibilne, neverodostojne, nelogične, nepoštene ali pa preposto »čudne«. Tem izjavam so sledile tudi dejanske politične posledice, ki mu seveda ne morejo biti v ponos. Pa naj gre za zapiranje nedolžnih slovenskih državljanov (afera JBTZ) ali pa za razorožitev takratne TO, za katero je Kučan denimo vedel in bil nekaj dolgih dnih tiho kot miš. Jasno, da noče, da bi se o teh nečastnih zadevah na veliko in dolgo govorilo, še najmanj v knjigi, ki bi jo napisal sam.

Na drugi strani pa je Janez Janša pravo nasprotje, saj je publicistično zelo dejaven. Zakaj taka razlika med njima?

Gospod Janša ni samo vrhunski slovenski politik in redek, če ne že edini pravi slovenski državnik, spoštovan tudi v tujini, ampak tudi izjemno uspešen, analitičen ter verodostojen publicist. Prodaje njegovih knjig veljajo v Sloveniji za rekordne. Razlika je torej vnebovpijoča in zelo povedna: očitno Janša za razliko od Kučana nima nič za skrivati.

Je Kučan  v političnem smislu bolj stric, ali bolj boter? Zakaj ste se vi odločili, da ga poimenujete boter?

Milan Kučan je bil že v publističnem in novinarskem izrazoslovju že marsikaj. Od »zvonarja Marijine komunistične katedrale«, »plavookega komunističnega princa«, do »šefa udbomafije« in »strica iz ozadja« v zadnjem času. Boter je v krščanskem okolju zastopnik otroka pri krstu in to zastopstvo potem traja vse življenje. Milan Kučan je tudi boter, dosmrtni zastopnik otrokov nomenklature namreč. Biološki, duhovni in materialni nasledniki nomenklature so vedno in pod vsakim pogojem morali biti preskrbljeni ali z dobro plačanimi državnimi službami ali pa z državno pomočjo pri njihovih zasebnih poslih. Kučan je tukaj bil prvovrstni boter, če vemo, da naj bi službe urejal tudi za nekdanje jugo oficirje. Drugi pomemben moment Kučanovega botrstva se kaže pri njegovi idejni arhitekturi novih političnih tvorb ali celo vladnih posadk v samostojni Slovenji. Kučan je denimo politični boter Jankovićeve Pozitivne Slovenije, pa še prej je sodeloval pri nastanku koalicije »KGB« in tako nazaj vse do botrskih »zaslug« za razbitje Demosa. Njegovo politično botrstvo je dejstvo, z žal z zelo neprijetnimi posledicami za vso Slovenijo in njene državljane.

Hkrati pa je oznaka boter pri Kučanu v povezavi tudi s tisto najbolj temno stranjo »komunističnega« meseca, ki ni nikoli izbirala pri obračunu s svojimi političnimi nasprotniki. Tukaj so bile metode čisto mafijske. Kučanove lastne besede povedo vse: »Najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebno tudi fizična.« Zaradi vsega navedenega je bila moja izbira Kučanove politične namembnostne etikete čisto logična.

Knjiga Milan Kučan: Ko boter spregovori o sebi, kljub temu ni klasična biografije neke znane osebnosti?

Res je. Gre za preplet najpomembnejših Kučanovih govorov in izjav, pa naj gre za njegovo prvo uradno izjavo kot mladega komunista-mladinca ali za legendarno izjavo »Danes so dovoljene sanje« in seveda, z njegovo življenjsko zgodbo. Klasična biografija bi bila v Kučanovem primeru, po moje, celo malo dolgočasno delo, ker bralca dolge strani nekajurnih partijskih zasedanj ne bi kaj preveč zanimale. Seveda je težišče knjige postavljeno ravno na Kučanovih izjavah, saj dejansko kažejo na njegovo politično razmišljanje, kateremu so potem sledile čisto realne politične poteze, ki so potem tako ali drugače vplivale na vse nas, ki živimo v Sloveniji. Jasno, da gre za mojo lastno interpretacijo Kučanovih izjav, a vse skupaj spada v neki objektivni zgodovinski in družbeni kontekst. Ob tem je knjiga živa, saj se ne osredotoča zgolj na Kučanovo premočrtno politično kariero v partiji in v kasnejši samostojni Sloveniji, ampak ga slika tudi kot človeka, je pa res, da je preplet Kučana kot politika in navadnega smrtnika tako močan, da je to takorekoč nemogoče ločiti. A branje bo mestoma tudi zelo zabavno, saj boste denimo izvedeli celo tudi to, kaj je Kučan ob svojem Abrahamu prejel od Janeza Janše, ali Kučan ob svoji Štefki še pogleduje za kakšnimi drugimi ženskami in še kakšna polintimna zadeva iz njegovega življenja.

So pa v knjigi tudi precej resne stvari, ki jih je nekdanji šef partije in prvi predsednik Slovenije Milan Kučan neposredno ali posredno počel, in so marsikomu zagrenile življenje ali ga politično onemogočile…

Seveda. Milan Kučan je takorekoč že zelo mlad sprejel partijsko izključujočo miselnost –kdor ni z nami je proti nam. Tukaj je že kot mladinec delal določene čistke nad tistimi, ki se niso držali »pravovernih« smernic, kasneje je celo bil prvi varuh komunistične ideologije, ko je na sekretariatu opravljal delo vodje idejnega področja in tako naprej. Potem je bil tako ali drugače vpleten v afero JBTZ, pa v afero Depala vas, v afero Patria. Pri vseh teh zadevah so padale zaporne kazni ali pa so nastopile neke resne politične posledice. Verjetno to ne more biti naključje, da je Kučan vedno bil »nekje v bližini«, vse skupaj pa je vedno smrdelo po udbovskih metodah. Nenavsezadnje je tudi Boris Popovič, ko je bil še na različnih bregovih s Kučanom, javno potrdil, da Kučanova udbomafija dejansko obstaja!

Kakšna je, če rečemo, dodana vrednost te knjige?

Poglejte. Gre sploh za prvo knjigo po dolgih 22 letih o Milanu Kučanu. Leta 1990 je bila nazadnje izdana kakšna knjiga o Kučanu, pa še tisti intervju-knjiga avtorja Igorja Saviča je bila bolj kot ne Kučanova promocija pred takratnimi predsedniškimi volitvami. Kot zanimivost naj navedem, da je tudi že zgodovinar Božo Repe obljubljal svojo knjigo o Kučanu, a on bi začel s Kučanovo življenjsko zgodbo sredi 80. let! Kot da obdobje Kučanovega kaljenja v partiji, njegovi političnimi obračuni z drugače mislečimi in njegova titoistična miselnost niso pomembni.
V moji knjigi pa je praktično zajeta vsa življenjska zgodba tega kontroverznega politika in hkrati gre za najbogatejšo zbirko Kučanovih izjav na enem mestu. Knjigo krasijo tudi zanimive fotografije, nekatere so objavljene celo prvič. In kar sem že povedal, tukaj še enkrat podarjam, čez citate dejansko govori Kučan, takšen kot je bil in je. In če zaključim v Kučanovem slogu: Danes je bilo dovoljeno govoriti o tej knjigi, jutri je nov dan…

dejan tiskovkaFoto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 42
 1. ne damo se pravi

  Da ima mafijec Milan tak vpliv je treba pripisati dejstvu, da so se komunisti na veliko posluževali in drug drugemu dodeljevali ugodnosti. To je dejstvo, ki ga pozna vsak, ki je živel v svinčenih časih, ko je bila družba razdeljena na “dobre” komuniste in na delovni narod.
  Ni partija tisto, kar komunisti (tudi barabe na tem portalu, ki jih vedno zagovarjjo) tajo vehementno zagovarjajo, temveč boj za svoje privilegije. Verjetno ni tako velike in težke rdeče zvezde, ki bi jo bili pripravljeni nositi, le da si ohranijo svoj privileg nad ostalimi.
  Zato lahko brez slabe vesti vzkliknemo:
  Smrt komunizmu – svobodo delovnemu narodu!
  Naj za večne čase utihnejo komunistični kriminalci!

 2. Rado pravi

  Citat, Kaloh: “Gospod Janša ni samo vrhunski slovenski politik in redek, če ne že edini pravi slovenski državnik, spoštovan tudi v tujini, ampak tudi izjemno uspešen, analitičen ter verodostojen publicist.”

  Poleg vsega naštetega /po Kalohu/ je Janša tudi koruptivnež (poročilo KPK), trgovec z orožjem in vojni dobičkar (Frangeš, Šurc, Praznik – tri knjige, na stotine dokumentov in pričevanj), plagiator in podtikovalec dokumentov (zadeva dr. Türk), obsojenec v zadevi Patria
  in končno človek, ki je razklal slovenski narod.

 3. Franjo pravi

  Rado, od tega kar naštevaš, a je bilo JJ kaj PRAVNOMOČNO dokazano? Glede na to, da zaenkrat še živimo v demokratični državi s kao neodvisnim sodstvom…

 4. Rado pravi

  Franjo,
  pravnomočnost je tista, ki državi omogoči, da zoper osebo izvede kazenske sankcije.

  Kazenskih sankcij ni bilo izvedenih, a ljudje znamo presojat sami. Mnogi smo prebrali marsikaj, tudi sedem knjig o orožarski aferi, ki so jih napisali avtorji. Mnogi smo pregledali številne dokumente, od depeš ki so prihajale na mejne prehode, o podpisanih prevzemnicah, o milijonih gotovine, ki so se odnašale na obrambno ministrstvo.
  In ne potrebujejo sodišča, ki nam bi povedalo, čemu naj verjamemo.

  Mnogi smo slišali, kako je Janša jecljal pred KPK, ker ni imel pravih odgovorov, . . . .

 5. Franjo pravi

  Ne, pravnomočnost v prvi vrsti pove, da se več ne moreš pritožiti, šele potem lahko sledijo sankcije. To pa, da ne potrebujemo sodišča, da bi kaj verjeli je tako ali tako irelevantno, saj ljudje verjamejo v vse živo, kar sami od sebe. Eni celo tako močno, da še danes vidijo živega Elvisa, drugi pa spet Janšo, ki je premožen kot arabski šejk. A v pravni državi imamo sodstvo ravno zato, da se vsak kekec ne more kar po ulici dreti, da je nekdo kriv, drugi pa bi mu potem kar slepo verjeli.

 6. zoro pravi

  Kučan je bil, je, in še bo, rak rana slovenskega ljudstva in države, vse dotlej, dokler se v rdečih nebesih ne bo združil s titom, kardeljem,mačkom in podobnimi rdečimi ikonami.

 7. markus pravi

  rado
  tiste knjige si lahko zatakneš za uho, nagrado so dobili nekje v romuniji, komisijo pa je vodil slovenec, znan udbovec.

 8. markus pravi

  Komisijo, ki je nagrajence in prejemnike priznanj izbirala med 22 nominiranci iz držav članic Srednjeevropske pobude (CEI), so sestavljali Andrzej Godlewski, izvršni direktor TVP1 (Poljska), Drago Hedl, urednik dnevnika Jutarnji List (Hrvaška), Sasa Leković, svobodni novinar in trener preiskovalnega novinarstva (Hrvaška/Srbija), Besar Likmeta, urednik BIRN-Balkanske mreže za preiskovalno novinarstvo (Albanija), Mitja Meršol, ustanovitelj Mednarodnega medijskega centra (Slovenija-Avstrija); Adrian Mogos, vodja preiskovalnega oddelka pri Daily Jurnalul National (Romunija). – See more at: http://novinar.com/3174#sthash.mCV94Dth.dpuf

 9. gogi pravi

  Ne vem od kdaj sta zgaga in šurc referenca za karkoli, navadna nakladača in prvopodpisana pod peticijo F571. To pove vse o njuni (ne)kredibilnosti.

 10. Vine pravi

  Problem Kučana je v tem, da se ni nikoli v Sloveniji izvedla lustracija, zato še sedaj vsi tile stari komunistični prdci na veliko plenijo državo in posredno njene državljane.

 11. Rado pravi

  Vine,
  problem je v tem, ker ni nikogar ki bi lahko izpeljal lustracijo.
  Le kako si jo predstavljaš?
  Da bi nekdanji partijski kader, ki je zdaj v SDS-u lustriral nekdanji partijski kader, ki je v SD-ju?
  Težko, težko.
  Pa tudi Pahorja bi morali potemtakem lustrirati!
  A kdo ima takšno izvršno-moralno moč, da bo lustriral demokratično izvoljenega predsednika?
  Iz gornjih nastavkov sledi, da o lustraciji lahko govoričijo zgolj popolni in čisti bebci. Zgolj tisti, ki nimajo pojma niti o pojmu.

 12. Vine pravi

  Rado, pojma nimaš o čem pametuješ. Lustracija se je vedno izvedla nad nosilci izvršilnih in sodnih funkcij v komunističnem režimu. Kakšen Pahor? Ta je bil do leta 1990 navaden, nepomemben politični kavonosec. Lustracija bi se seveda morala izvesti takoj po osamosvojitvi, sedaj je že res malo prepozno.

 13. Rado pravi

  Izvršne funkcije praviš?

  No potem mi pa povej, kako si leta 1991 predstavljaš lustriranje Milana Kučana? Človeka, ki je leto kasneje na predsedniških volitvah dobil plebiscitarno podporo Slovencev?
  Povej mi kateri od junakov bi si upal lotiti lustracije Milana Kučana in kakšna misliš, da bi bila reakcija ljudstva (ob dejstvu, da je bila Stranka Demokratične Prenove, največja posamična stranka) ?
  🙂

 14. markus pravi

  rado
  verjetno se ga ne bi dalo , pa saj se Mitje tudi ni dalo, bi bilo pa zdravo,

 15. Vine pravi

  Saj, tisto leto je bilo ključno, 1991 – 1992, ko bi se to moglo narediti pa se ni. Za pripravo lustracijskega zakona rabiš en mesec, poglej si Češko. Politična volja pa je seveda druga stvar.

 16. markus pravi

  vine
  točno toni bilo in ni in zaenkrat še ne bo politične volje, zato ker večina levičarjev trpi za post travmatskim sindromom žrtve, ( tako kot žena ne more iti od alkoholika, ki jo pretepa), nekako si ne predstavljajo življenja brez države ijn njenega vmešavanja, pa čeprav nas to zelo stane.

 17. ne damo se pravi

  Tudi @Rado je eden iz vrste rdečih banditov, ki jih omenjam zgoraj. Ne izpusti nobene prilike, da bi to dokazal.
  Veš ljubi Radivoje, svoj nos lahko vtakneš Milančku v njegovo debelo usrtano zadnjico. Tjakaj spadaš, tam si doma. Pa bomo vsi zadovoljni.

 18. Skeptik pravi

  @ne damo se pravi:”Veš ljubi Radivoje, svoj nos lahko vtakneš Milančku v njegovo debelo usrtano zadnjico. Tjakaj spadaš, tam si doma. Pa bomo vsi zadovoljni”

  ….se sliši iz temačnih globin anusne odprtine VV……….

 19. mali pravi

  Nič politično, le povsem človeško spoznanje – od komunista in botra Kučana, so lahko bolj “zagamani”, le še bivši člani ZK.
  Nihče še ni bolj zlorabil demokracije in pojma demokrat, kot prav takšni osebki.
  Nedavno doživeto – kakšen takšen duhovno scvrt osebek zna tudi navadnega čmrlja proglasiti za lenuha in še kaj. … ker je samostojen, samoskrben in ne živi v škatli pod skupno streho, v skupnem čebelnjaku. Pa tudi z žlico ne moreš direktno pobirat rezultatov njegovega dela, ker njegovo poslanstvo pač ni nabiranje medu v presežnih količinah.

 20. božiček pravi

  Verodostojnost tega tretjerazrednega pisca je enaka ničli. Janšev potrčko piše knjigo o Kučanu, neprecenljivo! Fant je celo tako domišljal, da se sprašuje zakaj na predstavitvi knjige ni bilo nacionalke in POP TV.
  Ja kdo pa si, da bi morali vsedržavni mediji promovirat tvojo lepljenko.
  Drugič poskusi knjigi na koncu dodati še sudoku in par križank, morda boš prodal še tri več.
  No, Kučan seveda ima svoj del masla na glavi, brez dvoma. Trditi, da ga Janša nima, je pa naravnost smešno.

 21. hlod pravi

  Rado!
  Kdo je dokončno razklal slovenski narod? Rado, Rado, nezadostno iz zgodovine. Dokončno in še za nekaj nadaljnjih generacij so ga razklali komunisti ob začetku 2.svetovne vojne pri nas. Začeli so s poboji (tudi celih družin), zanetili državljansko vojno in po koncu vojne pobili kakšnih 20.000 Slovencev. Kri nedolžnih pomeni razkol za nešteto prihodnjih generacij.

 22. rene pravi

  Ah, božiček, pokvekica najslabše vrste. No name, ki venomer bleja enake rdeče nesmisle.

 23. markus pravi

  verjetno ne bo škodilo , da bomo knjigo najprej prebrali, potem pa jo sodili.

 24. božiček pravi

  @rene
  hvala za izčrpen in neprecenljiv komentar.

 25. VSI STRPNI pravi

  hahahaah…mali rdeči smRDEČI palčke je pač tipični vzhodno evropski- balkanski post-komunistični mafijski NEVARNI , ZVERINSKI in MORILSKI politik, ki ve, da je nedotakljiv in lahko počenja vsemogoče svinjarije vedoč, da ne bo imel težav . to velja za vse vzhodno evropske države razen poljske, baltiških držav in delno češke in upajmo kmalu tudi na madžarskem, na balkanu pa je ni države, kjer taka rdeča mafijska drhal imela kakšno težavico z pravosodjem ali mediji (odštejem grčijo, ki ima nekoliko drugačno zgodovino).

  ta rdeča mafijska golazen lahko zakolje sredi belega dne na glavnem trgu nebogljenega otroka pa ne bo imela težav , celo zaploskali mu bodo….tako je bilo, je in bo ostalo, zato je balkan in vzhodna evropa kar je, ker pač večina raje razmišlja kot razmišlja ta nestrpna, divja, mafijska rdeča golazen

 26. ana pravi

  Včasih popadljiv pes na meji, potem ples na meji in zdaj spet popadljiv pes na internetu.
  Nepojmljivo in žalostno.

 27. vojko pravi

  Rado
  debatira , debatira,pametuje a substance
  niti ne razume niti ne pozna.
  Njegov čas se je ustavil v časih, ki so
  propadli vsepovsod.
  Demokracijo pa izkorišča za branjenje
  tistih, ki z demokracijo nimajo nič skupnega.
  Verjetno je zanj feštanje v Stožicah povsem
  normalno.
  Bomo videli, kaj bodo rekli ozmerjani z lopovi na
  zahodu, ko bo treba seči v denarnice.
  Jaz na njhovem mestu, tem radotovim idolom,
  nebi dal niti centa.

 28. vojko pravi

  dodajam HLODU
  poleg vsega naštetega pa so do danes
  vzdrževali APARTHEID.
  Tako tretjerazredeni, kot so bili naši ljudje pod
  rdečo kliko, niso bili niti črnci v J.Afriki.

 29. honda pravi

  Kučan je preživeta kategorija, a levaki ga še vedno poslušajo, ker še komu zrihta kakšno službico in biznis. Isto je s Stanovnikom in Isajlovićev. Gre za trojico, ki je Sloveniji naredila nepopravljivo škodo!

 30. MEFISTO pravi

  Za začetek bi bilo treba lustrirati medije.

  Nadaljnja lustracija bi se sama od sebe valila kot plaz.

  Ljudje namreč potrebujejo samo resnico, na podlagi katere bi na volitvah že znali izpeljati temeljito lutracijo fašistične levice.

 31. sds-afna pravi

  Veleposlanik Mussomelli
  .je imel
  lepo majčko
  TITO NA NASLOVNICI VEČER-a
  na prostovoljni akciji barvanja vrtca.
  .
  .
  sds-propagandni
  CUCKI
  PA SO
  ZANIMIVO ..
  KAR TIHO..???

 32. Miran pravi

  @sds afna
  Kaj pa musso v, kaj je bil Titej.

 33. Boske pravi

  Tale Kaloh bi lahko Kučanu edino čevlje očistil. Za kakršno koli ocenjevanje njegovega dela je absolutno presmrkav.

 34. VSI STRPNI pravi

  uff, te naše opranoglave balkanske rdeče svinje…..hahahahaha

 35. re: sds-afna pravi

  bi za tebe klošarček tudi bilo bolje, če bi bil raje tiho, glede na to, da nimaš nikoli nič pametnega za povedat. Da ti zelo fali tako že vsi vemo, s tem se ti res ni treba izpostavljat. Samo izdaš se, vedno znova, tepček.

 36. […] Še to: glede na to, da ima eks predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković velike apetite v jeseni spet postati (uradna) glava svoje stranke in se s tem vrniti v nacionalno politiko ter seveda na naslednjih volitvah naskakovati premierski položaj, je jasno, da bo tranzicijska levica naredila vse, da se v Sloveniji uvede t.i. demokratičen socializem, ki ga sicer v zadnjem času na veliko razglaša Jankovićev boter Milan Kučan. […]

 37. juso pravi

  Kdo pa je ta kaloh, da podaja mneja al je to eden iz dr uštva izdelovalcev lepljenk…
  to niso novinarji o polikanti partije sds…

 38. Matej pravi

  zoro pravi:prirejeno po Mateju

  11. 07. 2013 at 07:36

  Kučan je bil, je, in še bo, mali balkanski ritoliznik valpet in rak rana slovenskega ljudstva in države ! Vse dotlej ne bo miru, dokler se v stalinističnem peklu ne bo združil s titom, kardeljem,mačkom in podobnimi rdečimi parazitskimi klovni ,iz cirkusa Read Fantasticus barbarikus ! Samo pod Karavankami edini v Evropi,še nasedamo tej totalitarni balkanski navlaki ! Kje imamo pamet ?

 39. […] Rupel sicer dopušča možnost, da je bil Erjavec pri tem le “poslušen izvrševalec − nečak iz ospredja”. Naj dodamo, da je Rupel na tem mestu uporabil posrečeno besedno zvezo, glede na to, da tako vsi vemo, kdo je v Sloveniji vrhovni stric iz ozadja. V publicističnem izrazoslovju ga imenujejo tudi boter; tako ga je poimenoval tudi Dejan Kaloh v svoji prodajni uspešnici Milan Kučan: Ko boter spregovori o sebi. […]

 40. Marc pravi

  Tudi življenje in moč malega napoleona bo enkrat konec, njegov rod bo pa še dolgo na sramotilnem bangerju.

 41. Rafaelus pravi

  Čakam na pogreb v Murgljah in s tem pričetek DEMOKRATIČNIH SPREMEMB v Sloveniji, naj mu bo zemlja lahka tovariču Kučanu, žal da sem moral tako napisati, je pa žal to edini način da se spremembe ZAČNEJO, saj tovariš Kućan s svojimi dejanji to POTRJUJE !!!

 42. pubec pravi

  Kaloh, le kdo si ti, da bi tvoji navedki o tvojem firerju, lahko komu kaj pomenili! Nobody!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen