Barack Obama nadaljuje s svojo gospodarsko ofenzivo

0

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v zvezni državi Tennessee republikancem predlagal, da skupaj znižajo davke za podjetja, vendar pa obenem porabijo več proračunskega denarja za ustvarjanje novih delovnih mest. Uvodni odzivi opozicije so bili negativni.

Obama je obiskal distribucijski center podjetja Amazon v Chattanoogi, kjer pakirajo naročila za kupce preko interneta. Nastop je sodil v del njegove poletne ofenzive, da se pozornost Washingtona preusmeri iz po Obami izmišljenih škandalih na gospodarstvo in delovna mesta.

Republikanci si prizadevajo za znižanje korporacijskih davkov, ki so v ZDA precej visoki, vendar pa jih nihče ne plača po veljavnih stopnjah. Obstaja namreč poplava olajšav, ki jih podjetja s pridom izkoriščajo.

Obama je predlagal, da se davčna stopnja za podjetja zniža s sedanjih 35 na 28 odstotkov, za proizvodne dejavnosti pa na 25 odstotkov. Obenem pa želi, da se odpravijo olajšave, kot so na primer olajšave na nakup letal za direktorje in subvencije naftnim podjetjem.

Prav tako želi korporacijam določiti minimalni davek na dobičke v tujini. Podjetja so proti, ker ji obstoječi sistem zelo odgovarja, prav tako proti pa so tudi republikanci, ki sicer zahtevajo reformo davčnega sistema.

Proti so zato, ker se bo z reformo, kot jo predlaga Obama, kljub znižanju davčne stopnje, v proračun steklo več denarja. Obama želi ta denar porabiti med drugim za investicije v delovna mesta, v infrastrukturo in šolstvo. “Če damo olajšave delodajalcem, potem jih morajo dobiti tudi delavci,” je dejal Obama. (sta)

barack obama3

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen