Z 39 milijardami evrov želi Rusija ohraniti status vesoljske velesile

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da bo Rusija v prihodnjih sedmih letih namenila 39 milijard evrov za razvoj svojega vesoljskega programa, s čimer želi ohraniti status vesoljske velesile. Projekt bo vključeval tudi izgradnjo kozmodroma Vostočni v ruski regiji Amur, od koder naj bi v vesolje pošiljali plovila s človeško posadko.

Rusija prve izstrelitve z kozmodroma načrtuje za leto 2015, prva posadka naj bi v vesolje poletela leta 2018, Vostočni pa naj bi leta 2020 začel delovati v popolnem pogonu. Okoli kozmodroma bodo zgradili tudi mesto, v katerem bodo živeli inženirji in njihove družine. Mesto bo poimenovano po ruskem znanstveniku Konstantinu Ciolkovskem, ki je bil pionir načrtovanja raket, je dejal Putin.

Rusija je zaradi prioritete projektov glede poletov človeških posadk v vesolje, za katerega namenja 58 odstotkov vesoljskega proračuna, zaostala za drugimi državami, še posebej glede raziskovanja globin vesolja, je dejal Putin.

“Ohraniti moramo, kar smo dosegli glede poletov človeških posadk, vendar moramo napredovati tudi na drugih področjih,” je še dejal ruski predsednik, ki ni izključil možnosti ustanovitve vesoljskega ministrstva.

Ruski vesoljski program je sicer v zadnjih letih prizadelo več neuspešnih izstrelitev satelitov, kljub temu pa ruska vlada nadaljuje s obsežnim financiranjem vesoljskih projektov.

Eden največjih ruskih neuspehov je bila izguba sonde Phobos-Grunt leta 2012, s katero so Rusi želeli raziskati eno izmed lun Marsa, a je sonda treščila na Zemljo. Nesreča je le poudarila rusko šibkost v primerjavi z ameriško vesoljsko agencijo Nasa, pojasnjuje AFP.(sta)

ruski vesoljski program(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen