V Čilu izkopali posmrtne ostanke Pabla Nerude

2

Posmrtne ostanke čilskega pesnika Pabla Nerude, ki je bil leta 1971 nagrajen z Nobelovo nagrado za književnost, so danes izkopali zaradi sumov, da ga je leta 1973 zastrupil režim nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta. Posmrtne ostanke Nerude so izkopali v mestu Isla Negra in jih odpeljali na obdukcijo v Santiago de Chile.

“Ko se enkrat pojavi dvom, ga je treba preiskati,” je dejal preiskovalni sodnik Mario Carroza o izkopu posmrtnih ostankov. Svojci levičarskega intelektualca, ki je umrl v bolnišnici 23. septembra 1973, so njegovo krsto ovili v čilsko zastavo, nato pa so jo odpeljali proti prestolnici države. Ostanke Nerude naj bi preiskala mednarodna skupina strokovnjakov, preiskave pa naj bi trajale od tri do štiri mesece, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izkopa pa se je udeležil tudi nekdanji šofer pesnika Manuel Araya, ki je eden glavnih zagovornikov teorije o zastrupitvi. Araya trdi, da ga je Neruda poklical iz bolnišnice na dan svoje smrti in mu povedal, da so mu med spanjem dali injekcijo v trebuh. Zato nekdanji šofer sumi, da so ga tako zastrupili agenti Pinochetovega režima.

Neruda je bil podpornik socialistične vlade predsednika Salvadora Allendeja, ki jo je zrušil Pinochet. Pesnik je sicer načrtoval odhod iz države in selitev v Mehiko, a je pred tem zbolel za rakom na prostati.

Kakor pravi Araya, naj bi Pinochet umor pesnika ukazal, da bi mu preprečil potovanje v Mehiko, kjer bi lahko vodil opozicijo proti čilskemu diktatorju. Ker je bil visok predstavnik čilske komunistične stranke, so bila Nerudova dela med Pinochetovo vojaško diktaturo, ki se je končala leta 1990, prepovedana. (sta)

Pablo Neruda

Pablo Neruda

 

Št. komentarjev: 2
  1. abe fabe domine pravi

    Who the hell was this watermellon-head Bablo Neroda?!

  2. janševikom pravi

    @abe fabe domine

    s tem si dokazal da si popoln bebec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen