V Beogradu odprli Titove sefe, v njih predvidoma denar, zlato in nakit

2

V Srbiji so ob prisotnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića odprli sefe srbske narodne banke, v katerih je takratno predsedstvo bivše SFRJ pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza Tita. Stvari so shranili po Titovi smrti, vsebina sefov pa tudi po odprtju ostaja neznana.

Kot danes poročajo srbske Večernje novosti, je bil na čelu zastopstva, ki je v sredo odprlo sefe, Nikolićev svetovalec Oliver Antić. Več kot 30 let se ni vedelo, kaj je v sefih, ali gre samo za Titove osebne stvari ali tudi imetje, ki bi lahko pripadalo državi. Javnost naj bi za vsebino sefov izvedela šele, ko bodo primerjali dostopne popise in ponovno naredili zapisnik.

Sefe so odprli na pobudo beograjskega sodišča, na katerem poteka zapuščinska razprava članov Titove družine. Ob odprtju sicer ni bilo ne predstavnikov sodišče in ne odvetnikov Brozovih sorodnikov in dedičev. V uradu srbskega predsednika so v zvezi s tem povedali, da za to ni bilo nobenih zakonskih pogojev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V trezorju bi moralo biti po predvidevanjih odvetnikov družine Broz 11 vreč, v njih pa vse, kar so našli po Titovi smrti v maršalovi vili v Užički 15 na Dedinju, med drugim šest zadnjih Titovih plač, avtorski honorarji za knjige, nekaj zlata in nakit. (sta)

tito jovanka

Josip Broz – Tito in njegova žena Jovanka.

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    Najbrž se bo v tem sefu našlo še kaj mojega denarja.

  2. Petrovc pravi

    Ja, Mefisto, tam se bo naslo kakih 30 tvojih prosenj za sprejem v Komunisticno Partijo Jugoslavije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen