PSS opozarja Viranta: NLB-jevci so dobili kar 783 evrov regresa!? Ministri in poslanci naj si raje zmanjšajo plače za 50%!

6

Policijski sindikat Slovenije (PSS) od ministra za notranje in javno upravo Gregorja Viranta zahteva pojasnilo, zakaj javnim uslužbencem z jemanjem že pridobljenih pravic zmanjšujejo maso za plače, da lahko krpajo “sod brez dna oziroma NLB”. NLB, ki potrebuje novo dokapitalizacijo, je 3500 uslužbencem izplačala po 783 evrov regresa, opozarja PSS.

PSS, ki je za izplačilo regresa v NLB izvedel v medijih, opozarja, da se v NLB že tri leta nagrajujejo, “kot da ni krize in kot da niso v milijardni izgubi”. Sanacijo bančnega sistema pa se po mnenju sindikata poskuša izvesti tako v breme zaposlenih na policiji in ministrstvu za notranje zadeve, kot tudi drugih javnih uslužbencev.

Zato sindikat od ministra zahteva odgovor na vprašanje, zakaj so v njegovih očeh neenaki in se morajo ob že tako nizkih plačah ponovno odrekati, “medtem ko imajo v NLB popolnoma enake plače ves ta čas in si tudi normalno izplačujejo regrese”.

Ob vsem tem poudarjajo, da v sindikatu nikakor niso proti izplačilu regresa zaposlenim v NLB. Želijo pa, da bi bila višina regresa sorazmerna z usodo ostalih javnih uslužbencev vse do takrat, ko bodo bilance banke izkazovale dobiček in bodo tako država kot večinski lastnik, kot tudi državljani prejemali dividende iz naslova uspešnega poslovanja podjetja v državni lasti.

Prav tako pozivajo vlado, naj v vseh javnih podjetjih in gospodarskih družbah vodstvenemu kadru zniža plače za 30 odstotkov, ostalim zaposlenim pa za osem, da bodo delili usodo javnih uslužbencev. Tako bo breme varčevanja po njihovem mnenju enako porazdeljeno. Doslej so po mnenju sindikata breme varčevanja čutili le javni uslužbenci in zaposleni v gospodarstvu, kjer država nima večinskih deležev v lastništvih podjetij.

“V kolikor tega niste pripravljeni narediti in nas boste ignorirali, pa nam dajete popolnoma jasno sporočilo, da nismo vsi enaki,” so izpostavili v PSS. V tem primeru policisti in zaposleni na notranjem ministrstvu in policiji ne nameravajo nositi bremena “nespametnih, prijateljskih odločitev, katerih posledice se odražajo v neizterjanih davkih, dodatni obremenjenosti države in njeni plačilni nezmožnosti”.

Ministra Viranta še pozivajo, naj si ministri in poslanci znižajo plače za 50 odstotkov. “S tem boste pokazali, da je tudi politična elita pripravljena na varčevanje,” so se zapisali v PSS. (sta)

virant_gregor-portret03Foto: arhiv Demokracije

 

 

Št. komentarjev: 6
 1. fanči pravi

  To pa ne bo šlo! Tako se pa nismo zmenili! Najprej boste šparali VI-tamali, potem pridemo na vrsto pa MI-taveliki (vodstveni javni uslužbenci)!
  Previrat, je tako?! Baraba pokvarjena! Si kot quargel! Smrduh, da ga daleč naokrog ni para!

 2. Miss Piggy pravi

  Če si lahko banka, ki je dolžna težke miljijarde, izplačuje tako visok regres, ga izplačajte tudi vsem upokojencem. Tudi lanskega!

 3. Ota pravi

  Moraš biti slaboumen, da pri takšnem primankljaju NLB država dovoli izplačilo regresa v takšni višini.Pa ljudje božji, kaj se vam je dotalno sfižilo, kdo pa lahko da, če nima kje vzeti? Ja Virant bo spet izumil toplo vodo, ki bo kmalu začela vreti. Nalijte si čistega vina vrli doktorji, magistri, ekonomisti, da je 1+1 dve in tukaj ni potrebno kaj dodati. Torej če je NLB zadolžena do obisti, si pač njihovi uslužbenci ne bodo delili regresa. Državljani ne bomo več dolgo gledali, kako se državni sektor kiti, z denarjem gospodarstva, ki absolutno nima takšnih previlegij, kot krdelo izobražencev, ki hočejo svoj standard obdržati. Jim bo treba povedati, da tako ne bo šlo več naprej. Kaj bodo pa upokojenci rekli?

 4. thought pravi

  Zato smo, kjer smo. Bankrotirana banka si izplačuje denar za dopuste.

 5. jakeckakec pravi

  Nam res ni pomoči. Prosim trojka, prosim na kolenih pridite limprej in razfukajte to vukojebuno do konca, to bando pohlepno , da bo enkrat konc !!

 6. MEFISTO pravi

  Premierka in ministri te vlade si še polovičnih plač ne zaslužijo.

  Kljub temu pa je predlog sindikata o 50% znižanju plač navadna in prozorna demagogija

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen