Napaka pri 8306 izračunih dohodnine. DURS pravi, da so krivi pri ministrstvu za delo.

0

V prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2012 starševska nadomestila niso pravilno upoštevana pri 8306 zavezancih. Ti morajo do 3. maja na pristojni davčni urad oz. izpostavo vložiti ugovor zoper informativni izračun. Ker ima Durs pravilne podatke ministrstva, k ugovoru ni treba priložiti nobene dokumentacije.

Kot so danes sporočili z Davčne uprave RS (Durs), je napaka pri 8306 davčnih zavezancih, ki so v letu 2012 prejemali katerega od starševskih nadomestil (npr. porodniška), nastala izključno zaradi prepozno oddanih popravkov ugotovljenih napak v obračunih davčnega odtegljaja od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ministrstvo je namreč pravilne podatke oddalo šele 28. februarja, mesec dni po poteku roka, zato Durs teh podatkov ni mogel več upoštevati pri pripravi informativnih izračunov dohodnine.

Durs je ministrstvo tudi pisno pozval, naj v skladu z zakonodajo vse zavezance za dohodnino o napaki obvesti, saj da je v interesu dohodninskih zavezancev, da plačujejo dohodnino v skladu z zakonom. Zavezanci, pri katerih je prišlo do napake, morajo najkasneje do 3. maja podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine.

Ker Durs razpolaga s pravilnimi podatki ministrstva, k ugovoru ni treba priložiti nobene dokumentacije, so še sporočili.

V omenjenih informativnih izračunih je bilo zajetih le 11 izplačil v letu 2012, ne pa tudi starševsko nadomestilo za december 2011, ki je bilo izplačano januarja lani.

Obrazec za ugovor je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, objavljen pa je tudi na spletni strani Dursa. Vložiti ga je mogoče tudi v elektronski obliki prek portala eDavki, če ima zavezanec kvalificirano digitalno potrdilo. (sta)

davki

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen