Na Dunaju danes izrek sodbe v zadevi Patria

1

Na deželnem sodišču na Dunaju se bo danes predvidoma z izrekom sodbe končalo sojenje v zadevi Patria. Tožilstvo peterici obdolžencev s prvoobtoženim Wolfgangom Riedlom med drugim očita industrijsko vohunjenje in podkupovanje slovenskih oblasti z namenom, da bi 278-milijonski posel v Sloveniji dobila finska Patria in ne slovenska Sistemska tehnika.

Sojenje je povezano s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006. V igri naj bi bile milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Riedl naj bi skupaj s podjetnikom Walterjem Wolfom, ki je prav tako med obtoženimi, podkupnine spravil do pomembnih ljudi v Sloveniji. Oba očitke zanikata.

Petim obtožencem poleg podkupovanja očitajo tudi posredovanje informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalno združevanje, poskus težke goljufije in utajo davkov.

Predzadnji dan sojenja v četrtek je zaznamoval poskus obrambe, da s predlogom o zaslišanju novih prič zavleče postopek. Riedlov zagovornik je namreč sodnici Marion Zöllner predlagal, naj zasliši še pet prič, med njimi tudi Karla Erjavca, ki je bil v času nakupa oklepnikov slovenski obrambni minister. Tožilec Volkert Zackmann je zaslišanju novih prič odločno nasprotoval.

Sojenje se je začelo januarja lani. Na desetih obravnavah so zaslišali več kot 30 prič, tudi iz Slovenije, med drugim novembra lani tedanjega slovenskega premiera Janeza Janšo. Ta je zanikal stike z glavnima obtožencema in dejal, da je odločitev o nakupu oklepnikov leta 2004 sprejela vlada njegovega predhodnika Antona Ropa.

Sojenje v zadevi Patria poteka tudi v Sloveniji od septembra 2011; ob Janši in Wolfu so obtoženi še nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič ter direktor Rotisa Ivan Črnkovič. (sta)

PK patrie

Foto: arhiv Politikis.si

 

Število komentarjev: 1
  1. Miss Piggy pravi

    Riedl je v zvezi s podkupovanjem v zadevi Patrija obsojen na tri leta zapora. Podkupoval je tičke, ki sedijo na zatožni klopi v Sloveniji. Torej, morajo biti obsojeni tudi ti. Ni druge!
    Mogoče pa si bo sedaj ta “pesnik” ohladil ta srborito na Dobu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen