Na Cipru še vedno omejen dvig denarja samo do 300 evrov na dan

0

Ciper je omilil omejitve bančnih transakcij, s katerimi je želel preprečiti velik odliv sredstev z ranljivih bank. Z današnjim dnem je ukinil omejitev na vse transakcije pod vrednostjo 300.000 evrov. Še vsaj en teden pa bo veljala omejitev dnevnega dviga denarja v višini 300 evrov.

Ciper želi z omilitvijo omejitve bančnih transakcij podjetjem, ki jim primanjkuje svežih sredstev, omogočiti izplačilo plač in plačila dobaviteljem, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s ciprskega finančnega ministrstva.

Medtem ko je bilo doslej treba za vsak iznos gotovine iz države v višini nad 5000 evrov pridobiti vnaprejšnje soglasje, je zdaj to soglasje potrebno za zneske nad 20.000 evrov.

Večje transakcije, za katere se bodo odločali komitenti, bodo predmet obravnav od primera do primera.

Ciper je omenjene ukrepe sprejel na dan, ko se v Dublinu sestajajo finančni ministri članic območja evra. Pričakovati je politične odločitve tudi v povezavi s programom pomoči za Ciper.

Tiskovni predstavnik ciprske vlade Hristos Stilianides je v četrtek dejal, da so stroški pomoči narasli na 23 milijard evrov, mednarodni posojilodajalci pa od Cipra pričakujejo, da bo sam zbral šest milijard evrov sredstev. (sta)

300euros

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen