Mariborska tožilka povesila nos ob izreku oprostilne sodbe za Šukala v primeru nelegalnih športnih stav

0

Mariborsko sodišče je danes nekdanjega nogometnega reprezentanta Gorana Šukala, ki si denar trenutno služi v nemškem drugoligašu Duisburgu, oprostilo obtožb o sodelovanju v hudodelski združbi, ki je prirejala nelegalne športne stave. Drugega preostalega obtoženega Zvonka Hajška pa je spoznalo za krivega in mu izreklo enotno kazen dveh let zapora.

Šukala danes ni bilo na izrek sodbe, tožilka Bojana Podgorelec, ki je zanj zahtevala leto in osem mesecev zapora, pa je že napovedala, da se bo na odločitev sodišča pritožila. O tem, ali se bo pritožila tudi na izrek nekoliko nižje kazni za Hajška, za katerega je sama zahtevala tri mesece več, se bo še odločila.

Ker je slednji večji del kazni odsedel v priporu, mu je sodnica za preostanek naložila 150 ur družbeno koristnega dela, 5000 evrov denarne kazni in vračilo 28.000 evrov protipravno pridobljene koristi.

Pritožbo je napovedal tudi Hajškov zagovornik Viktor Osim, medtem ko sta bila odvetnika nogometaša Franci Matoz in Franc Rojko bolj zadovoljna. “Tožilstvu sicer ni uspelo z obtožbo, uspelo pa je uničiti mladega in perspektivnega igralca z neutemeljenimi obtožbami. Niti enega dokaza ni bilo zoper njega, a je kljub temu utrpel škodo,” je ob tem kljub oprostilni sodni opozoril Matoz.

Sodnica Andreja Lukeš je v obrazložitvi razsodbe povedala, da je Šukalo ves čas trdil, da je stavil izključno zase, sodišče pa ni našlo niti enega dokaza, da bi sodeloval tudi pri organizaciji nelegalnih športnih stav. Ob tem so njegove trditve potrjevale tudi vabljene priče, prav tako pa nogometaša med sojenjem ni obremenil nobeden od soobtoženih.

“Čeprav je sodba oprostilna ima močan grenak priokus, saj je postopek zelo negativno vplival na kariero Gorana Šukala in če bi dejansko že pri preskusu obtožnice bilo narejeno tisto, kar bi bilo potrebno narediti, do tega postopka sploh ne bi smelo priti,” je dejal njegov odvetnik Rojko in pojasnil, da je nogometaš danes že na treningu svojega kluba v Nemčiji, pa tudi sicer udeležba na razglasitvi sodbe za obtoženega ni obvezna.

Hajškov zagovornik Osim pa je ves čas postopka pričakoval, da bo tožilstvo odstopilo od pregona, zato je presenečen, da tega ni storilo, zato je oprostitev Šukala pričakoval. Sicer pa meni, da je bil enako neupravičeno obtožen tudi Hajšek, zato se bo zoper razsodbo pritožil, čeprav je ta s priporom v glavnem že odsedel po krivici naloženo kazen.

Od sprva šestih obtoženih za organiziranje denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo ter sodelovanja v hudodelski združbi sta na današnjo razsodbo čakala le še dva. Soobtoženi Kosta Turner, Vasja Turner in Ivan Vinko so sredi sodnega procesa priznali krivdo in se pogodili s tožilstvom. Prvi je bil obsojen na tri leta zapora, drugi na leto in pol, tretji pa na dve leti in devet mesecev zapora.

Šestega obtoženega, nekdanjega srbskega nogometaša Sašo Simića, so iz postopka izločili, saj je slovenskim organom pregona še vedno nedosegljiv, tožilka pa je dejala, da je njegov postopek še vedno v fazi preiskave, saj jim ga še vedno ni uspelo zaslišati.

Po navedbah iz obtožnice naj bi šesterica od novembra 2008 do aprila 2011 skupaj s sodelavci iz tujine organizirala nelegalne športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem nogometne tekme. V tem času naj bi skupina sprejela za kar 43 milijonov evrov stav in pri tem samo s provizijami zaslužila okoli milijon evrov.(sta)

sodisce kladivo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen