Južna Koreja in ZDA zvišali stopnjo vojaške pripravljenosti

0

Južna Koreja in ZDA sta v pričakovanju izstrelitve severnokorejskih raket zvišali stopnjo vojaške pripravljenosti. Južna Koreja namreč domneva, da bi lahko njena severna soseda še ta teden izstrelila dve raketi srednjega dosega. V “polni pripravljenosti” je v luči te grožnje tudi Japonska.

Poveljstvo skupnih sil Južne Koreje in ZDA je stopnjo pripravljenosti zvišal s 3 na 2, kar odraža “življenjsko nevarno grožnjo”, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, ki navaja visokega vojaškega predstavnika.

Stopnja 4 sicer velja v mirnem obdobju, stopnja 3 pomeni pomembno grožnjo, stopnja 1 pa se uporablja v času vojne, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Japonska je v “polni pripravljenosti”, je sporočil njen obrambni minister Icunori Onodera. Že v torek je Japonska v prestolnici Tokio namestila rakete patriot. Hkrati so zatrdili, da so pripravljeni pred morebitnim napadom iz Severne Koreje obraniti okoli 30 milijonov ljudi, ki živijo na širšem območju Tokia.

Po navedbah južnokorejske obveščevalne službe se Severna Koreja pripravlja na izstrelitev dveh raket srednjega dosega s svoje vzhodne obale. Pjongjang je namreč tujim diplomatom predlagal, da do 10. aprila zapustijo državo, v torek pa je tujce vnovič pozval k umiku, saj naj bi obstajalo tveganje, da na Korejskem polotoku izbruhne “termo-nuklearna vojna”.

Še en znak vse bolj zaostrenih razmer je današnja odločitev Severne Koreje, da ključen mejni prehod s Kitajsko zapre za skupine turistov, piše AFP. (sta)

raketa

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen