Blizu jedrske elektrarne na jugu Irana močan potres, najmanj 30 mrtvih!

0

Jug Irana je danes stresel potres jakosti 6,1. Po dosedanjih podatkih je terjal najmanj 30 življenj, na stotine ljudi pa je bilo ranjenih. Na območju, kjer so se tresla tla, se nahaja edina iranska jedrska elektrarna, ki pa naj pri tem ne bi bila poškodovana.

Tla so se stresla malo pred 14. uro po srednjeevropskem času. Žarišče potresa je bilo pri kraju Kaki slabih 90 kilometrov jugovzhodno od pristaniškega mesta Bušer, in sicer na globini 12 kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sledilo je že več kot deset popotresnih sunkov, najmočnejši med njimi jakosti 5,3.

Po podatkih ameriškega seizmološkega centra je imel potres jakost 6,3 in žarišče deset kilometrov pod površjem, podatki iranskih seizmologov pa se malce razlikujejo. Vsekakor pa so potres čutili tudi v drugih zalivskih državah – v Kuvajtu, Bahrajnu, Katarju in Združenih arabskih emiratih.

Na prizadeto območje, s katerim so bile med drugim pretrgane telefonske povezave, so nemudoma pohitele iskalne in reševalne ekipe. Po dosedanjih podatkih je umrlo najmanj 30 ljudi, več kot 800 je bilo ranjenih.

O morebitni škodi na 1000-megavatnem jedrskem reaktorju v Bušerju, ki ga je v Iranu gradila Rusija in je bil slovesno odprt leta 2011, medtem ne poročajo.

Tamkajšnji guverner Ferejdun Hasanvand je za državno televizijo zatrdil, da na nuklearki ni nastala prav nobena škoda, glavni inženir v Bušerju Mahmud Džafari pa je za televizijo Al Alam povedal, da ni prišlo do nobenih motenj v delovanju ali kršitev varnostnih standardov, poroča AFP.

Iran leži na več velikih tektonskih prelomnicah in je zato večkrat prizorišče potresov. Avgusta lani sta severozahod Irana stresla potresa jakosti 6,2 in 6,0, ki sta terjala več kot 300 življenj. Decembra 2010 je bilo v potresu v južnem iranskem mestu Bam ubitih 31.000 ljudi, približno četrtina tamkajšnje populacije. (sta)

iran-nuke2

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen