Je včeraj Bratuškova glede svojega odstopa zavajala? Dr. Toplak: Premierka se bo verjetno obrnila še na upravno sodišče.

32

Včeraj se je premierka Alenka Bratušek v državnem zboru precej razburila, ko so se poslanci dotaknili njenega domnevnega plagiatorstva magistrske naloge.

Bratuškova je včeraj v odgovoru na vprašanje poslanca Jožeta Tanka (SDS) znova poudarila, da bo v primeru, če ji bodo odvzeli magistrski naslov, takoj odstopila z mesta premierke. Bila pa je v tem odgovoru dvoumna, saj državljani sedaj ne vedo, kdaj bo s premierske funkcije odstopila: ko ji bodo šele odvzeli titulo magistrice znanosti, ali ko bo, če bo, komisija ljubljanske univerze to dokazala? Zato smo Bratuškovi poslali še dodatno vprašanje v zvezi s tem.

Znani slovenski pravnik, dr. Jurij Toplak pa je za Politikis.si ocenil: “Tudi če bi univerza potrdila plagiat, bo o tem potem verjetno odločalo še upravno sodišče, torej še dve do tri leta. Če se premierka obrne na upravno sodišče, se bo njen mandat verjetno prej končal iz drugih razlogov kot pa zaradi odvzema magisterija.”

Toplaka smo še povprašali, kaj on meni o domnevnem plagiatorstvu premierke Bratuškove. “Tisto, da je dala v seznam 16 virov, ki jih ni citirala – to ni plagiat, je pa kršitev pravil, a ni tako bistvena kršitev, da se zaradi tega odvzame naziv. Tisto drugo, da je dobesedno prepisala in ni navedla vira, temu pa pravimo plagiat. Jaz njene magistrske naloge nisem gledal in primerjal z originalnimi viri, a kolikor sem iz medijev razbral, to ustreza definiciji plagiata. Za končno oceno bi moral še sam pogledat.”

Publicistka Ana Jud pa meni, da je že bilo dokazano, da je njena naloga plagiat. “Mislim, da so že dokazali, da je naloga plagiat, ampak prepričana sem, da se bo tudi ona pritožila in zavlačevala postopke. Ne verjamem pa, da bi jo Pejovnik kaj ščitil. V drugih podobnih primerih je ravnal profesionalno, recimo, pri Jakliču. Pa je Jaklič večja Jankovičeva figura na šahovnici kot pa Bratuškova.”

Spomnimo: rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik je sicer dejal, da postopek glede Bratuškove teče po najhitrejši možni poti in lahko traja od tri do šest mesecev, kar je sicer nerazumno dolgi rok. Nekateri priznani slovenski akademiki namreč že dalj časa trdijo, da gre pri magistrskem delu Bratuškove nedvomno za plagiat in za to ugotovitev niso potrebovali pol leta

jurij toplak2Dr. Jurij Toplak: “Če se premierka obrne na upravno sodišče, se bo njen mandat verjetno prej končal iz drugih razlogov kot pa zaradi odvzema magisterija.”

 

Št. komentarjev: 32
 1. MEFISTO pravi

  Naivneži živijo lepše.

  Lahko se tolažijo s praznimi obljubami začasne magistrice.

 2. igor pravi

  Ana Jud je zadnja katera lahko sodi. Goljufiva policistična ovaduhinja.

 3. MEFISTO pravi

  Igor je iznašel novo besedo in politični pojem.

  Policistična ovaduhinja je ženska, ki ima mnogo cist.

  Kakšna vzročna zveza je med množico cist in ovaduštvom, pa bo pojasnil inovator Igor.

 4. vine pravi

  Jankovič-Bratovšek-PS. SD to je bada na kvadrat. Ta komunistićna drhal nas bo pokopala. novinarska falanga 571 jih pa kuje v zvezde. Ista banda, isti …isti…

 5. cincamarinca pravi

  Bratuškova in Šešok-žlahtna komedijanta.

 6. Meteor pravi

  Ta njena magistrska naloga je pravzaprav zlata vredna, saj nam odpira oci, kako so privilegirani kadri prisli do svoje izobrazbe oz. nazivov. Zadnja leta poslusamo samo “stroka, strokovnost”, “strokovna vlada” , take strokovnjake pa ima seveda samo levica. Ne poznam desnicarskega strokovnjaka, ki bi mu levica priznala to strokovnost (dr. Bajuk, dr. Pleskovic itd.). Ti ljudje so se solali v tujini in tam tudi promovirali – jasno, da s svojim znanjem in delom, ne pa z dobrimi zvezami in pravo politicno usmerjenostjo in seveda servilnostjo Sedaj vsaj vemo, kako to deluje v Sloveniji. Gospa Bratusek, pravzaprav hvala za to spoznanje!

 7. @igor z Lune pravi

  @igor
  Tudi danes si padel z Lune in bleknil mimo

 8. pijani progresiv pravi

  Važno je samo, če bo univerza dokazala da je njena naloga plagiat, potem bo plagiatorškova morala zaradi pritiska javnosti v vsakem primeru odstopiti, kar kaže tudi to, da Kučan že pripravlja Šoltesa za prevzem premierske funkcije.

 9. pia pravi

  Bratuškova je samo vrh ledene gore, še bolj nevarni od nje so gašpar, zoki, modernidorfer in podobni. Te bi bilo potrebno spraviti iz slovenskega parlamenta in vlade.

 10. Zlobni pravi

  Višji interesi bodo uredili stvari, ko bo pravi čas. Gospodje si bodo vzeli čas, ki jlahko neomejen :-).

 11. Sprenevedanje pravi

  Kako so predvidljivi poslanci Jankovićeve koalicije.
  Levega Viranta postavite pred kamero in bo pozabil na načelnost.
  Vsa leva koalicija dobro ve, da je sum o plagiatu utemeljen, vendar bodo gledali stran in eni virantovali in drugi sprenevedali in govorili o veleizdaji.
  Potrata bo branila svoje in Alenkine pravice. Alenka bo tožila zaradi nepomembnih stvari vse, ki si demokracijo predstavljajo malo manj ljudsko in bolj Evropsko. Še vedno pa sanjajo čase svoje generacije, ko so pod Kučanovim CK ZKS Slovenije samoupravljali.

 12. Demi Zen pravi

  igor ti budala vstajniska bosanska deset let se ze grebes k koritu pa se zdej nisi prerinil dlje kot do zmerjanja nic krive novinarke. jaz bi se zamislil.

 13. a pravi

  Hahaha, Ana Jud nič kriva publicistka!Hahaha.Pred leti se je vlačila po sodišču ravno zaradi “nič krivih” publicističnih dejavnosti. Ana Jud je nekredibilna, lažniva in ovaduška oseba. Ampak, izgleda nekaterim kar odgovarja ta njena obremenjenost s sodišči, saj imajo celo vrsto svojih na zatožnih klopeh!

 14. Balkanske Svinje pravi

  V svinjaku njen magisterij velja.

 15. Huda jama pravi

  Novica dneva je, da so iz Arhiva Slovenije končno nagnali Jožeta Dežmana, ne pa to pritlehno zavajanje Politikisa!

 16. balkanekspres pravi

  ma koji bre, sve sami original pingvini: http://i.imm.io/YmKC.jpeg

 17. Opazovalec pravi

  Prišel sem pogledati na ta portal. FUJ! Kaj tako ogabnega pa že dolgo ne.
  Politikis očitno zmore le kopiranje in lepljenje.
  In komentatorji? FUJ! Ali premorete le toliko intelektualne širine?
  Hvala lepa za tak portal. Adijo!

 18. Miran pravi

  Ana Jud, ne me smejat prosim vas lepo. Pa ta ženska je že sama po sebi plagiat. Jih štancajo v tisoče in vse so pristne zavaljene debilke.

  Pujsika da to ni res, ki otresa ke v tri krasne, kar ji tisti moment na pamet pade, pade pa nikdar nič pametnega.

  Izgleda, da je premalo plačala zaradi svojega obrekovanja pa potrebuje novo dozo, da pride vsaj začasno k pameti, ker trajno ne bo nikoli. Je izgubljen primer.

 19. Ana Jud pravi

  Pozdravljeni, samo pripominjam: moja tožba z M. Jakličem je trenutno na Ustavnem sodišču in v kolikor v letošnjem letu rešitev tega primera ne bo takšna kot mora biti, torej ugodna zame, sledi pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice. V končni uspeh zato nikakor ne dvomim, vam pa priporočam, da si preberete odločitve, ki jih je v identičnih primerih doslej izdalo prej omenjeno sodišče. Torej: nikomur se mi ni treba opravičiti ali česar koli plačati. Za svojimi navedbami stojim. Razumem pa je, da tega marsikdo ne ve, kajti nekateri mediji, zlasti Delo in Dnevnik, so doslej o tej zadevi poročali povsem izkrivljeno in enostransko – praktično nihče pač ni omenil pritožbe na US in ESČP. Na raven vašega izražanja se pa ne kanim spuščati – vsakdo si lahko misli svoje. Zato mi na kraj pameti ne pade, da bi kogar koli prepričevala, da se mora strinjati z mano. Lepo se imejte 🙂

 20. kajatan pravi

  @huda jama: ti bo moral ostati v tisti jami od svoje mame, bi bilo najbolj koristno…

 21. Saskia pravi

  Levi komentatorji ste za na smetišče, sramujte se kako lahko živite, ker vas je sama prevara in nepoštenje, zakaj je tolpa 571 tako nesramno podla in podpira to kriminalno politiko, ki vemo, da je zgrajena na sami laži, plagiatu in nepoštenju, pa je to Bratošek, Virant, Pličanič itd, res nimajo kanček ettike, morale in vrednot. Najbolj pošteno bi bilo, da bi bile volitve in bi se pošteno in pravično pokazalo kdo si zasluži, da pride na položaj, da vodi Slovenijo v boljši jutri, dokler pa tega nebo, bomo pa tavali v laži in prevari, ker narod je končno spoznal kdo je pošten in kdor ni pošten, saj narod pa vendar ni tako naiven kot ga tolpa oz mediji predstavljajo, ker tako enostransko in lažno dokazujejo svojo lažno plat stvari, ker kdo nas je oropal in se obogatil nam je tudi vsem znano.
  Pa SREČNO MOJA DRAGA SLOVENIJA.

 22. M. ŠČEPANOVIČ pravi

  Bolje se naučiti nepotrebno, ko nič.

  Seneka

 23. oki pravi

  Bravo Jure, dobra observacija, ker točno tako se bo zgodilo, razen če ne se bo potem vstrašila medijske kanonade. Problem je ker levičarji bolano ljubijo oblast.

 24. Števek pravi

  Ko bo svoje “odradila” kot je to Katalina bivši šef KOS-a v Mariborskem korpusu v Sarajevu 1992 naj bi ga JLA počila,manj brutalno naj bi končala. Bratuškova. Pobodo je kot Jankoviča jo bodo strici “politično umorili” in ustoličili nov “obraz”. Tako neformalno funkcionira “komunistična dinastija” v Sloveniji v kateri še živi in neformalno vlada iz ozadja preko vseh štirih vejah oblast nekdanji šef kakšne komunistične stranke v EU.S tem naj bi bili unikat EU.
  Politična kultura v Sloveniji je danes na nivoju afriškega plemena HULUHULU !!!…..

 25. Bajsa pravi

  No, nisem prepričana, da je Marko Jaklič večji Jankovićev joker, saj bi v primeru odstopa Bratuškove padla njena vlada in z njo vsi kadrovsko/finančni načrti družine Janković. Je pa prav zares grozljivo, kako neskončno tolerantni in brezbrižni smo Slovenci do družine Janković. Kje je sedaj Virant ? A za Janšo veljajo eni zakoni, za Jankovića pa drugi ?? Vrabci čivkajo, da Janković kadruje na državni in lokalni ravni, izbira celo kadre iz kvote DL ? Minister Gregor po stari navadi znova nič ! Upam, srčno upam, da bomo Slovenci znali Virantovo stranko njegovim dejanjem primerno “nagraditi” na prihodnjih volitvah in da bo odšel po Golobičevi poti !

 26. Vesna Dolenc Ogrizek pravi

  Cigo-familija Janković je gotova.
  Sponzoruše otpadajo kot jesensko listje.
  Nema više para, nema više seksa.

 27. Ćefur pravi

  Dolazi batko sad Danijela, a možda čak i Ceca i Karleuša.
  Jaoj brate, sve se trese, sise vise, južno od Tise.

 28. psihiater pravi

  Tukaj moram nujno podati svojo strokovno razlago. Pejovnik je zadnjič lepo razložil, da je – prosto po njemu – vse kar govorimo in pišemo dejansko že plagiat. Tako je razumljivo, da ni mogoče nekaj izreči ali napisati, da tega ni že nekdo pred nami naredil. Vsak stavek je sestavljen iz posameznih besed in vsaka beseda iz posameznih črk oz. glasov in vse to je bilo že napisano in izrečeno ničkolikokrat. Tako je vse plagiat, karkoli preberemo, napišemo ali izrečemo. Torej iz tega lahko sklenemo končno in dokončno ugotovitev, da plagiat kot tak dejansko sploh ne obstaja, ker ni mogoče ustvariti nekaj kar samo po sebi ne bi bil plagiat.
  Sicer pa je to dokazano že z dielektičnim materializmom, ki je edini pravi znanstveni pogled na svet in edini strogo znanstveni pristop do reševanja takšnih vprašanj.

 29. gogi pravi

  Toplak je odprl pravo temo, kot kaže Bratuškova kobila sploh ne bo tako hitro odšla iz vladnega hleva.

 30. […] pravnik bo v naslednjih dnevih naredil analizo njenega magistrskega dela) odprl zelo zanimivo temo: kdaj bo premierka Alenka Bratušek odstopila, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat. V svojem odgovoru poslancu SDS Jožetu Tanku je bila namreč zelo dvoumna oz. je zavajala […]

 31. Miran pravi

  @Ćefur
  Više volim Cecu nagu, nego traktor da mi dadu.

 32. kegurooooooo pravi

  Bravo Jurij! Redek pametni in razmišljujoči slovenski pravnik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen