Internetna valuta Bitcoin v luči krize beleži skokovito rast, strokovnjaki opozarjajo na nevzdržnost

9

Internetna valuta Bitcoin, ki je bila še pred nekaj meseci poznana le v krogih računalniških navdušencev in tudi kriminalcev, je zaradi ciprske krize in pozornosti svetovnih medijev v zadnjih dveh tednih zabeležila več kot 90-odstotno rast. Želja po hitrem zaslužku privablja vse več ljudi, poznavalci pa opozarjajo, ta takšna rast ni vzdržna.

Skokovita rast je deloma posledica velike medijske pozornosti, meni ustanovitelj ene od svetovnih borz bitnih kovancev Bitstamp Damijan Merlak. “Vedno več ljudi se v luči ciprske zaplembe depozitov tudi zaveda ranljivosti trenutnega bančnega sistema in jih vse bolj zanimajo alternative.”

Sistem Bitcoin je namreč neodvisen od oblasti ali centralne banke, prav tako pa je popolnoma decentraliziran. “To pomeni, da ni neke osrednje točke – strežnika, centrale, oblaka, managerja ali kakorkoli želimo temu reči,” pojasnjuje vodja laboratorija za računalniške komunikacije pri ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko Mojca Ciglarič.

“Vsi vključeni uporabniki kolektivno predstavljajo strežnik in vsi so hkrati tudi odjemalci – temu rečemo sistem ‘enak z enakim’ ali angleško peer-to-peer. Podobno arhitekturo imajo sistemi za izmenjavo datotek, na primer Bittorrent.”

To je tudi ena glavnih razlik v primerjavi z drugimi sistemi za elektronsko plačevanje, kot je na primer Paypal. “Ta ima osrednjo lokacijo, ki hrani vse podatke in skrbi za varnost, obenem pa omogoča tudi vpogled v zgodovino transakcij pooblaščenim organom,” pravi Ciglaričeva in dodaja: “Paypal vam tako lahko na primer zamrzne račun, če je videti, da počnete kaj nelegalnega.”

Bitcoin pa zaradi svoje decentraliziranosti omogoča bistveno več anonimnosti in ne omogoča sledenja transakcij. Zato je sistem tudi v veliki meri privlačen za kriminalne združbe.

“Po nekaterih virih predstavlja danes večino transakcij v sistemu Bitcoin pranje denarja, plačevanje droge in druge oblike ‘sive ekonomije’ – preveriti pa tega seveda ne moremo. Seveda se lahko plačuje tudi mnogotere popolnoma legalne stvari,” pojasnjuje strokovnjakinja. Od nedavnega tako bitne kovance med drugim sprejemata tudi blogerska platforma WordPress in spletna stran Reddit.

Bitne kovance je moč kupiti na bitnih borzah, a le prek bančnih nakazil. “Kreditnih kartic ne sprejemajo, saj naj bi bila možnost zlorab previsoka,” pravi Ciglaričeva. Lahko pa kakšen delček bitnega kovanca zaslužite tudi tako, da se s posebnim programom vključite v omrežje Bitcoin in tako pomagate pri obdelavi transakcij, vendar pa bo izkupiček brez posebne strojne opreme skorajda zanemarljiv.

Količina bitnih kovancev v sistemu Bitcoin je – za razliko od tradicionalnih valut – omejena z računalniško enačbo, ki omogoča največ 21 milijonov bitnih kovancev. “Trenutno je vseh kovancev v sistemu okrog 11 milijonov in isti mehanizem, ki nagrajuje uporabnike, tudi uravnava nastajanje novih bitnih kovancev,” pojasnjuje Ciglaričeva.

Bitcoin je v zadnjih dveh tednih narasel za več kot 90 odstotkov in dosegel ceno 135 dolarjev za en bitni kovanec. Pred letom dni je bil vreden le pet dolarjev.

Ekonomist Sašo Polanec ob tem opozarja, da gre pri sistemu Bitcoin za trg, ki je podoben ostalim finančnim trgom. Bitni kovanci so podvrženi špekulacijam in posledično hitrim spremembam cen, hitro rast v zadnjih tednih pa bi po njegovem mnenju lahko pripisali tudi zaplembi sredstev v ciprskih bankah, ki je povečala negotovost glede tradicionalnih valut kot hranilcev vrednosti v obliki klasičnih depozitov.

Sistem Bitcoin je nastal leta 2009, za njegovega očeta pa velja posameznik ali skupina ljudi, ki se je skrivala za psevdonimom Satoshi Nakamoto, kar je japonska različica slovenskega imena Janez Novak. Želeli so ustvariti valuto, ki ne bi bila nadzorovana s strani oblasti in bi se lahko prosto pretakala po internetu, vendar pa so se od projekta oddaljili sredi leta 2010 in ga prepustili spletni skupnosti prostovoljcev.

Bitni kovanci so po mnenju Merlaka internetna različica zlata. “Omejena količina, anonimnost in odsotnost centralne avtoritete so lastnosti, ki dajejo bitnim kovancem vrednost.”

Vendar pa za sistem Bitcoin prihodnost ni nujno svetla. “Izzivi obstajajo tako pravno kot znotraj samega programskega protokola. Pravno je Bitcoin v večini držav neopredeljen in vprašanje je, kakšen status bo valuta dobila v prihodnosti.”

“Drugi velik izziv pa je možnost rasti omrežja. Protokol Bitcoin v trenutni različici dopušča omejeno število transakcij na 10 minut. Zaenkrat je prostora za rast še dovolj, bo pa sčasoma potrebno najti način za povečanje te omejitve,” meni Merlak.

Ekonomist Polanec pa opozarja na še drugo omejitev – to je zgornja meja števila bitnih kovancev. “Ponudba tega denarja raste po pojemajoči stopnji. Ob naraščajočem obsegu transakcij to deluje deflacijsko. To pa ni cenovna stabilnost,” je jasen.

Merlak je s sodelavcem borzo bitnih kovancev Bitstamp ustanovil sredi leta 2011. Kot je povedal za STA, sta v tistem trenutku na trgu obstajala le dva večja trga, prvi na Japonskem in drugi v ZDA. “To je bila idealna priložnost za pokritje celotnega evro območja,” je dejal Merlak.

V zadnjih 30 dneh so na njuni borzi uporabniki izmenjali več kot 192.000 bitnih kovancev, kar ob petkovem menjalnem tečaju znaša približno 26 milijonov dolarjev. (sta)

bitcoin 

Št. komentarjev: 9
 1. Demi Zen pravi

  se spomnite lipe? valuta brez vojaske hrbtenice in gospodarstva na uzdi je
  vredna toliko kot je vredno tisto s cimer je pokrita. verjetno zlato ali inflation protected treasuries. uglavnem kurac od ovce , ene islandija in ciper nista nacila prav nic. takim kljukcem je treba dnar pac pobrat. denar se vedno vrne k pravemu lastniku tako kot izgubljen pes.

 2. proxykat pravi

  I really like what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
  Keep up the terrific works guys I’ve added you guys to blogroll.

 3. backlinks to my site pravi

  Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Many thanks

  Here is my page – backlinks to my site

 4. Pirate Bay pravi

  Make your holiday complete with a taste of Khopa Dhau, Bhaktapur.
  This can’t be stopped as people get many movies in one cd or dvd besides being able to play it over and over. You can play the DVDs on the large screen LCDs using DVD players.

 5. Pasquale pravi

  Hi! I just would like to give you a big thumbs up for your excellent information you
  have got here on this post. I am coming back to your site for more soon.

 6. Constance pravi

  As such, it really should not be too difficult to pay some time developing a database
  of tables similar to what is suggested at where they’ve provided a
  sample database spec to use in a accommodation reservation application.
  By the process, you are reinforcing that negativity and attracting to yourself
  MORE. We’ll start our tour at Marina Grande for the north shore with the island, about one third of the way in from its easternmost point.

 7. It started with i – Phone and has now transferred to
  i – Pad 2; the reason- deficiency of availability. So far, reactions towards the acquisition, as well as
  towards the announcement of the new business model, have been mixed, but only time will state whether or not only
  a revamped version of the massively popular peer-to-peer website will probably be as successful as its predecessor.
  Typically, the My Documents folder is the best anyone to
  use.

 8. fusionhq 2.0 review pravi

  Can I just say what a relief to uncover somebody that actually knows what they are
  discussing online. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.
  More people should read this and understand this side of the story.
  It’s surprising you aren’t more popular because you certainly possess the gift.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen