Gospodarski minister Stepišnik opozarja Bratuškovo: Če pride trojka v Slovenijo je to poraz države!

3

Slovenija se lahko po besedah gospodarskega ministra Stanka Stepišnika reši le z več delovnimi mesti in manjšim številom brezposelnih. “Rešitev je več delovnih mest oz. večja dodana vrednost. Ali pa rudnik zlata,” je novi minister dejal v pogovoru za Finance.

Varčevati po Stepišnikovem mnenju ne moremo več kaj dosti. Tudi če gremo v odpuščanje v javni upravi, bo to strošek, je pojasnil. Sicer pa nismo toliko zadolženi, je dejal.

Tudi prostora za višanje socialnih transferjev po njegovi oceni ni več. Namesto tega bi tiste, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, zaposlil na javnih delih.

Opozoril je, da bo morebiten prihod trojke v Slovenijo pomenil poraz države, ki bo povzročil velike družbene spremembe. Če pride do tega, bomo izgubili nekaj mladih generacij, ki bodo odšle v tujino. “Ne vem, ali si Slovenci to zaslužimo, ker smo delovni ljudje. In uspešni,” je povzel.

Bolj smiselno od morebitnega zvišanja DDV se zdi Stepišniku razmišljati o tem, da bi pri visokih plačah v javnem sektorju del izplačali z enoletnim vrednostnim papirjem in garancijo za plačilo. Tako bi prebivalci obdržali kupno moč, je pojasnil.

Ko bodo dvig DDV obravnavali na seji vlade, bo Stepišnik proti. To je le skrajni ukrep, uporaben, da se rešiš skrajnih razmer, je ocenil in poudaril, da se Slovenija lahko reši le z več delovnimi mesti in manjšim številom brezposelnih.

Poleg rešitve bančne prezadolženosti je treba najti tudi rešitev za prezadolženost slovenskega gospodarstva. V ta namen Stepišnik predlaga ustanovitev nove agencije, ki bi odkupila posojila in postala lastnica podjetij.

“Država bi morala poskrbeti za to, da gredo podjetja v tretje lastninjenje. Agencija odkupi posojila, dana dobrim podjetjem, in dobi v zameno lastniški delež,” je pojasnil svoj predlog. Zatem bi agencija delnice prodajala na trgu ali pa bi podjetje odkupilo lastniški delež.

Drugače pa bi reševal podjetja, kot je Adria Airways, namreč najverjetneje z državno pomočjo. Veliko bi jih lahko rešili že s spremembo insolvenčne zakonodaje, ki je po njegovi oceni krivec za stečaje veliko podjetij. V tem smislu je predlagal, da bi dali večjo vlogo upnikom in postavili krizno upravo.

Telekom Slovenije bi Stepišnik prodal le, če bi se kupec zavezal, da bo ultra hitro omrežje pri nas razvijal vzporedno z evropskim. Enako je z Mercatorjem, pri katerem je treba upoštevati celotno prodajno verigo in povezavo s kmetijstvom. “Treba je predvideti, tako kot pri šahu, nekaj potez naprej,” je dejal.

Glede propadlih gradbenih podjetij pa je predlagal, naj se posamezna jedra, ki so ostala po regijah, obdrži tako, da bi pospešili energetsko in nepremičninsko sanacijo. Pri tem bi nam morala koristiti evropska sredstva, motivirati pa bi bilo treba tudi državljane, saj imamo v bankah okoli 15 milijard evrov, je dejal. (sta)

bratusek_alenka-sedeca-zaskrbljena

Premierko Alenko Bratušek sedaj pred bankrotom Slovenije opozarjajo celo njeni lastni ministri…

Foto: arhiv Demokracije

Št. komentarjev: 3
 1. Demizen pravi

  Seveda stepisnik bo proti,saj bi si drugace nakopal bes podjetij ki jih bo zmanjsana kupna moc udarila. ddv bodo dvignili zarad parcialne inflacije ki bi blagodejno delovala na primanjkljaj. drugace pa mi je ideja o obveznici na dohodke nad 1500 vsec. mislim da bi podobno moralo veljat tudi za penzije vklucno za tisto od murgeljskega picajzla.

  ce bi janseva vlada predlagala kaj takega bi rdeckarji uprizarjali samozazige pred parlamentov. zdaj je pa v redu, v smislu je treba trpet za revolucijo. naj se jim jebe mater malo rdeci golazni. zdaj jih jebejo njihovi lastniki -mora pasat

 2. MEFISTO pravi

  Kar bo prišlo, bo prišlo preko noči.

  Ta vlada ne želi z resnico strašiti ljudi.

 3. MEFISTO pravi

  Poglejte jo, kot bi gledal kmetico Gomboc, ki včasih kaj hlevskega prispeva na Politikisu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen