Fukošima: Nova jedrska grožnja zaradi iztekanja radioaktivne vode

0

Po petkovi okvari hladilnega sistema enega od bazenov porabljenega jedrskega goriva v japonski jedrski elektrarni Fukušima je sedaj prišlo še do iztekanja radioaktivne vode iz enega od sedmih podzemnih zbiralnikov. Izteklo je lahko do 120 ton vode, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil upravitelj Tepco.

V zbiralnih se zbira voda, ki služi ohlajanju reaktorjev. Voda najverjetneje ni stekla v morje, je še sporočil Tepco, ki dodaja, da preostalo vodo prenašajo v druge zbiralnike.

V petek je sicer prišlo do okvare hladilnega sistema enega od bazenov porabljenega jedrskega goriva. Po slabih treh urah je delavcem uspelo težavo odpraviti.

Prejšnji mesec pa so zaradi izpada elektrike prenehali delovati hladilni sistemi v vseh štirih bazenih za hlajenje porabljenega goriva v elektrarni. Razlog naj bi bila podgana, ki je povzročila kratek stik, za ponovno vzpostavitev sistema pa so potrebovali skoraj 30 ur.

Pogoste okvare kažejo na negotovo stanje jedrske elektrarne, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju marca 2011, ko so morali zaradi sevanja več deset tisoč ljudi iz okolice elektrarne evakuirati, prišlo pa je tudi do onesnaženja zemljišč.(sta)

fukoshimaJedrska elektrarna fukošima

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen