Fitch znižal oceno petim slovenskim bankam: NLB, NKBM, BC, GB in Probanki

4

Bonitetna agencija Fitch je danes petim slovenskih bankam znižala oceno, dvema pa jo je potrdila. Znižanje je doletelo Novo Ljubljansko banko (NLB), Novo Kreditno banko Maribor (NKBM), Banko Celje, Gorenjsko banko in Probanko, medtem ko je oceno ohranila za Abanko Vipa in Banko Koper.

Fitch je NLB in NKBM znižal dolgoročno oceno kreditnega tveganja za tri stopnje, in sicer z BBB- na BB-. Znižanje je po pojasnilih Fitcha posledica nejasnosti in odlašanja sprejema in izvedbe ustrezne in odločne rešitve težav celotnega slovenskega bančnega sistema, še posebej NLB in NKBM.

Bonitetna agencija je že avgusta lani, ko je nazadnje spremenila bonitetne ocene slovenskim bankam, navedla, da bo sprejem ustreznih ukrepov za rešitev razmer v bankah odločilni dejavnik za nadaljnje spremembe ocen bank.

Nujnost sprejema ustreznih rešitev za bančni sistem je od avgusta lani še bolj aktualna, saj se je kakovost naložb v NLB in NKBM, pa tudi celotnega bančnega sektorja, v tem času še poslabšala, slabi pa so še naprej tudi gospodarski obeti za Slovenijo.

Kljub temu Fitch meni, da bo država poskrbela za kapitalsko ustreznost omenjenih bank, ki sta v večinski državni lasti in sta tudi sistemsko pomembni, saj je banki reševala tudi doslej. Po oceni Fitcha NLB in NKBM potrebujeta 1,6 milijarde evrov svežega kapitala.

Fitch je Banki Celje in Gorenjski banki dolgoročno oceno kreditnega tveganja znižal za dve stopnji – prvi z B+ na B-, drugi pa z BB- na B. Dolgoročno oceno kreditnega tveganja Probanke pa je agencija znižala z CCC na CC, kar je še nekoliko globlje v območju zelo tvegane naložbe.

Oceno sta medtem ohranili Abanki Vipa in Banka Koper. Dolgoročna ocena kreditnega tveganja Abanke tako ostaja B-, Banke Koper pa BBB.

Fitch je kratkoročno oceno kreditnega tveganja tako NLB kot NKBM znižal za eno stopnjo, in sicer z F3 na B. Ta ocena je nespremenjena ostala za Abanko (B), Probanko (C), Banko Celje (B), Gorenjsko banko (B) in Banko Koper (F3).

Znižanje bonitetne ocene je bilo za NKBM pričakovano. Kot so v sporočilu za javnost spomnili v NKBM, banka že izvaja ustrezne aktivnosti za pridobitev svežega kapitala. S predvidenimi aktivnostmi v prihodnjih mesecih, med katerimi je tudi dokapitalizacija, načrtujejo zagotavljanje priporočene kapitalske ustreznosti po zahtevah Evropskega bančnega organa.

Med drugimi prednostnimi nalogami NKBM pa so prestrukturiranje banke in skupine, dezinvestiranje, čiščenje kreditnega porfelja, aktivno reševanje slabih kreditov, zniževanje stroškov in povečanje dobičkonosnosti in donosa na kapital, pri čemer so poudarili, da je banka lani izkazovala dobiček pred rezervacijami in slabitvami.

“Banka je likvidna, solventna in varna ter izpolnjuje regulatorno kapitalsko ustreznost,” so poudarili v NKBM in dodali, da bonitetna ocena ne vpliva na redno poslovanje ali na varnost prihrankov strank niti banki ne daje nobenih novih zahtev.

Fitch sicer tudi za Abanko ocenjuje, da potrebuje dodatni kapital. Kot so sporočili iz Abanke, so že lani izvedli številne interne ukrepe, ki so pozitivno vplivali na količnik kapitalske ustreznosti, ki je 31. decembra znašal 9,65 odstotka.

“Z ukrepi, ki obsegajo prilagajanje kreditne aktivnosti, odprodajo kapitalskih in lastniških naložb, zniževanje stroškov poslovanja in izboljšanje kvalitete notranjega upravljanja, banka intenzivno nadaljuje tudi v letošnjem letu,” so poudarili.

V Abanki so spomnili še, da bo skupščina banke v ponedeljek odločala o povečanju kapitala banke, pod pogoji, na podlagi katerih uprava in nadzorni svet ocenjujeta, da se bo banka lahko uspešno kapitalsko okrepila. Uprava namreč predlaga dokapitalizacijo banke v višini 90 milijonov evrov. (sta)

nlb sonce

Fitch je NLB in NKBM znižal dolgoročno oceno kreditnega tveganja za tri stopnje, in sicer z BBB- na BB-.

 

Št. komentarjev: 4
 1. DON mafioso de MOURGLE pravi

  Vaši prihranki v štumfih so varni, glede bank pa navajam, da je jutri nov dan.

 2. opazovalec pravi

  Za šiviljo in čefurja to ni noben problem, nje. Baba bo obula tigraste čevlje in pomigala z r….. pa bodo vsi problemi rešeni.

 3. mudo moreno pravi

  Nad znižanjem ocen smo lahko le vzhičeni.
  Zato se lahko zahvalimo premjejki Alenki.
  Gospa tovarišica Alenka, najlepša hvala!

 4. VSI STRPNI pravi

  kako si politikis upa objaviti to novico, ki jo mora pravoverno novinarstvo premerno prikriti….hahahahahahha

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen